• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Basketbal is oorlog in Belgrado: bezoekers uit Montenegro belaagd op veld

  " "

  De fans van Rode Ster komen het veld op bij de opwarming van Buducnost, dat ook tal van projectielen naar zijn hoofd kreeg.

  Het waren weinig fraaie taferelen maandagavond in Belgrado. In de 5e en beslissende wedstrijd van de finale van de Adriatische Liga (ABA) ontving Rode Ster Belgrado uit Servië Buducnost uit Montenegro. De bezoekers werden bij de opwarming aangevallen, maar de match ging toch door. 

  De sfeer was meer dan verhit te noemen. In een uitverkochte zaal zorgden de thuisfans verbaal voor een heksenketel. Maar toen Buducnost Podgorica uit de kleedkamers kwam, vlogen de projectielen de bezoekers om de oren en stoven enkele fans het parket op.

   

  Buducnost trok daarop meteen weer naar de kleedkamer. Daar stuurde de Montenegrijnse ploeg een brief de wereld in, die de basketbalnieuwssite Eurohoops.net in handen kreeg: "Toen onze spelers het veld opgingen, kregen ze te maken met totale hysterie. Allerhande harde voorwerpen begonnen in het rond te vliegen: muntstukken, telefoonbatterijen, stenen, volle flessen, aanstekers en zitjes."

   

  "Een 40-tal fans kwam op het veld en richting de bank van Buducnost. Ze spuwden op onze spelers en vielen ze fysiek aan."

   

  Volgens de competitieregels kregen de bezoekers 20 minuten om weer uit de catacomben te komen. Dat deden ze uiteindelijk ook, waarop de match begon. In een helse sfeer, maar zonder verdere fysieke incidenten, kreeg Buducnost een flink pak voor de broek: 97-54.

  Beelden van het incident:

  Gelijkaardige incidenten in Podgorica

  Eurohoops gaf nog mee dat bij de 3e match in Podgorica Rode Ster ook vijandig ontvangen werd met gelijkaardige taferelen door agressie vanuit de tribunes. Voor die match probeerden Montenegrijnse fans de spelers de hele nacht wakker te houden door lawaai te maken in de buurt van het hotel.

   

  Als antwoord liet ABA de rijen zitjes dicht bij het veld voor de 4e match in Podgorica sluiten. Voor Game 5 in Belgrado ging het brandalarm ook af in het hotel van Buducnost, vroegen de scheidsrechters om politiebescherming en kwam het tijdens de opwarming dus tot een climax.

  Dolle viering van fans en supporters na de zege: