• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Canada in rouw: na 26 jaar weer geen eindwinst in NHL

  De Toronto Maple Leafs liggen ook uit de play-offs.

  Het is nu al 26 jaar geleden dat een Canadese NHL-ploeg de Stanley Cup heeft gewonnen. Ook dit jaar zal het niet lukken aangezien alle Canadese ploegen de 1e ronde van de play-offs niet overleefd hebben. 

  Het is een grote tegenstelling. De nationale ijshockeyploeg van Canada is één van de beste ter wereld, maar in de National Hockey League (NHL) kunnen de Canadese ploegen al 26 jaar geen Stanley Cup meer winnen. Opmerkelijk: 18 van de 25 spelers die voor Canada uitkomen, spelen in Amerikaanse NHL-ploegen.

   

  De Stanley Cup is dé belangrijkste beker in de ijshockeywereld. Het is al sinds 1993, toen de Montreal Canadiens de beker wonnen, dat er nog een Canadese ploeg de eindwinst in de NHL pakte. 

  "Topspelers staan onder enorme druk in Canada"

  Verschillende factoren zorgen ervoor dat Canadese NHL-teams het momenteel minder goed doen dan de Amerikaanse ploegen. "Er is niet genoeg privacy in Canada. Verschillende media achtervolgen als het ware spelers die een mindere goede wedstrijd spelen en geven bakken kritiek. Ook op sociale media krijgen spelers ervan langs. Topspelers staan onder enorme druk wanneer ze in Canada spelen", zegt analist Brian Burke aan NBC Sport.

   

  Er zijn 7 NHL-ploegen in Canada: de Vancouver Canucks, Toronto Maple Leafs, Montreal Canadiens, Calgary Flames, Winnipeg Jets, Edmonton Oilers en de Ottawa Senators. Het is voor deze ploegen moeilijk om toppers aan te trekken. Zij moeten het vaak doen met eigen talent. 

   

  "Het is zelfs zo erg dat veel topspelers geen transfer naar ploegen in Canada willen en dit ook in hun contract laten zetten. In de meeste gevallen staan de 7 Canadese ploegen op die lijst", vertelt Burke. 


  Een tweede oorzaak van het probleem zijn de hoge belastingen in Canada. "Als je in Canada ijshockey speelt, verdien je veel minder dan wanneer je in de Verenigde Staten zou spelen."

  Sportief entertainment

  De NHL wil van hockey een interessante, entertainende sport maken, want entertainment genereert inkomsten. Dat is ook nodig aangezien de NHL in de VS  moet opboksen tegen grootheden als de NBA (basketbal), NFL (American football) en MLB (baseball) die populairder zijn. Daarom hebben Amerikaanse teams meer succes, zij pompen er meer geld in.


  IJshockey is de nationale sport in Canada. Ook al wint een team de Stanley Cup niet, blijven de fans wel komen. In de VS daarentegen is hockey minder populair en eisen de fans vaker succes in ruil voor hun geld. Daarom trekken Amerikaanse teams topsspelers om het publiek waar voor hun geld te geven.


  "Ik weet niet echt waarom al 26 jaar geen Canadese ploeg de Stanley Cup heeft gewonnen. Het is mathematisch niet logisch. Er zijn 7 Canadese teams van de 31 teams in de NHL. dus zou om de 4,5 jaar een Canadese ploeg moeten winnen. Het heeft ook te maken met geluk, denk ik. Een ijshockeywedstrijd kan in enkele seconden beslist worden en het kan elke kant op. Misschien hebben Canadezen gewoon minder geluk", besluit Burke.

  Ook de Winnipeg Jets liggen in de 1e ronde al uit de play-offs.