• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Laat mij vertellen dat KV Mechelen en Waasland-Beveren niet kúnnen degraderen"

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over de vorderingen in het matchfixingdossier.

  KV Mechelen en Waasland-Beveren dreigen volgend seizoen in 1B te moeten aantreden, maar volgens Peter Vandenbempt zou het bondsreglement een reddingsboei kunnen zijn. Bekerfinalist AA Gent moet zich dan weer niet te vroeg rijk rekenen.

  "Laat ons het eerst hebben over Eupen-Moeskroen. Ik kan me voorstellen dat veel mensen steil achterover zijn gevallen dat die match zonder gevolg zal blijven, maar eigenlijk is dat helemaal geen verrassing. Alles wat we hebben vernomen en wat in de kranten heeft gestaan, dat ging altijd maar over KV Mechelen-Waasland-Beveren."

   

  "Iedereen dacht meteen ook aan Eupen-Moeskroen, maar daarover zijn nooit feiten aan het licht gekomen. Dat heeft ook het onderzoek van de bondsprocureur aan het licht gebracht. Dat is dus geklasseerd."

   

  "Over de match KV Mechelen-Waasland-Beveren hebben de mensen die het dossier van nabij volgen en hebben ingekeken altijd gezegd dat beide clubs een groot probleem hebben. Ze zullen zich minstens moeten verantwoorden en zullen waarschijnlijk gestraft worden, klonk het. Ook dat ligt in de lijn van de verwachtingen."

   

  Wie hangt wat boven het hoofd? Een overzicht.

  Aanklacht ligt zowel voor Eupen-Moeskroen als KV Mechelen-Waasland-Beveren in de lijn van de verwachtingen

  Juridische spitsvondigheid?

  Het zou overigens een juridisch steekspel kunnen worden, want mogelijk biedt het bondsreglement een uitweg voor de clubs. "Ik laat mij vertellen dat ze de clubs niet kunnen laten degraderen. Dat heeft te maken met artikel B1711.141, dat gaat over de termijn dat een vordering gedaan kan worden bij matchfixing. Die moet worden ingediend vóór 15 juni van "het betrokken seizoen".

   

  "Alleen is het betrokken seizoen niet gespecifieerd in het bondsreglement. Maar het zou dus kunnen dat de vordering die nu is gedaan eigenlijk voor 15 juni 2018 had moeten gebeuren."

   

  "Er is een precedent uit 1984, in de affaire-Bellemans, toen Standard de titel zogezegd heeft gekocht tegen Waterschei. 2 jaar later is men daarop uitgekomen. Er zijn toen heel wat individuele straffen uitgesproken, maar er werd ook geoordeeld dat Standard niet kon degraderen omdat die vordering niet op tijd was ingediend."

   

  "Dat zou voor KV Mechelen als Waasland-Beveren een belangrijk argument kunnen zijn in de verdediging. Het wordt nog juridische spitsvondigheid."

  De verantwoording uit de zaak-Bellemans

  Sporza kon de passages uit Sportleven van 21 maart 1984 terugvinden waarin het toenmalige Uitvoerend Comité zijn beslissing om Standard niet te laten degraderen toelicht. "Wanneer de klacht na 30 juni (van het betreffende seizoen, red) wordt neergelegd kan ze geen verlies der punten of degradatie meer met zich brengen. Ze kan enkel nog aanleiding geven tot andere straffen, als boeten, schorsingen of zelfs de schrapping van de schuldigen", lezen we.

   

   Verderop vinden we dan wat dit concreet voor Standard betekent in de zaak-Bellemans. "De voorziene straf van degradatie is op dit ogenblik niet meer toepasselijk", luidt de conclusie. "De club moet veroordeeld worden tot betaling van de boeten van 10% van de inkomgelden, ontvangen tijdens het seizoen 1981-1982, met een maximum van 1.200.000 F."

  "Niet zo dat AA Gent nu automatisch zeker is van Europa"

  KV Mechelen mag volgend seizoen mogelijk niet deelnemen in Europa én in de Beker van België, maar dat neemt niet weg dat het volgende week nog de bekerfinale speelt tegen AA Gent. "Ik hoor dat de spelers hier toch van geschrokken zijn. Ze hadden gehoopt dat dit pas na de bekerfinale bekendgemaakt zou worden."

   

  "Maar voor veel spelers is dit een uniek moment om de beker te winnen. Ik kan me niet voorstellen dat ze niet voluit zullen gaan om een beker op hun palmares te kunnen zetten."

   

  "Het is ook niet zo dat AA Gent nu automatisch zeker is van Europees voetbal. Als KV Mechelen de beker wint, is de nummer 4 van Play-off I meteen zeker van Europa en speelt de 5e tegen de winnaar van Play-off II voor het laatste Europese ticket."