• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Deze perfecte 10 zult u nooit meer zien: Katelyn Ohashi stopt (met video)

  Katelyn Ohashi tijdens haar oefening in januari die haar een perfecte 10 opleverde.

  Katelyn Ohashi heeft afscheid genomen van de turnwereld. De Amerikaanse topgymnaste, die begin dit jaar viraal ging met een grondoefening waarvoor ze een perfecte 10 kreeg, wilde nooit deelnemen aan WK's of Olympische Spelen.

  Katelyn Ohashi is een fenomeen in de VS, waar ze nationaal jeugdkampioene was, maar daarna bewust op universitair niveau turnde voor UCLA, de Universiteit van Californië in Los Angeles. In januari ging een filmpje van haar grondoefening viraal, doorspekt van spektakel en dans. Ze kreeg er een perfecte 10 voor.

   

  Maar de 22-jarige Ohashi stopt nu met turnen, een sport die fysiek te veel van haar vergde: ze kreeg af te rekenen met heel wat blessures, waaronder een gebroken rug, en anorexia. Dat laat ze nu allemaal achter zich.

   

  In haar allerlaatste grondoefening, afgelopen weekend in Fort Worth in Texas, deed ze dezelfde routine. Ze kreeg er ditmaal een 9.95 voor.

   

  De eigenzinnige Ohashi wilde nooit meedoen aan WK's en Olympische Spelen, omdat ze vindt dat er iets mis is met de turncultuur. "Ik heb ooit gezegd dat turnen pijnlijk en krenkend kan zijn, maar het is niet de sport die zo is. Het is de cultuur die rond het turnen gevormd is, geaccepteerd is en later genormaliseerd is, die niet goed zit", aldus Ohashi.

   

  Naast de fysieke last en de cultuur is er nog een reden waarom Ohashi stopt. De Amerikaanse heeft in het verleden problemen gehad met haar zelfbeeld en anorexia. "Op sommige dagen ging ik uren trainen na een normaal avondmaal, gewoon zodat ik met mezelf kon leven voor ik naar bed ging."

   

  Ook veelvoudig wereld- en olympisch kampioene Simone Biles, die ooit door Ohashi geklopt werd in een competitie, is een fan van de manier waarop Ohashi turnt. Biles noemde Ohashi "een legende".

   

  Ohashi wil nu aan de slag als spreker over zelfbeeld, huiselijk geweld en geestelijke gezondheid. Ze schreef ook een gedicht over seksueel misbruik naar aanleiding van de zaak-Larry Nassar, de Amerikaanse turncoach die jarenlang jeugdige turners en turnsters misbruikte.

  Bekijk hier de "perfecte 10" van Ohashi:

  Bekijk Ohashi's laatste oefening, goed voor 9.95 en lof van Biles: