• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Haneveer: "Uitschakeling O'Sullivan is aderlating op alle vlakken"

  Ronnie O'Sullivan haalde zijn niveau niet op het WK.

  Ronnie O'Sullivan haalde zijn niveau niet op het WK.

  James Cahill heeft voor dé sensatie van het WK snooker gezorgd. De 23-jarige amateurspeler kegelde er in de eerste ronde topfavoriet Ronnie O’Sullivan genadeloos uit na een spannende tweede sessie. Bjorn Haneveer, voormalig snookerspeler en commentator bij Eurosport, is niet mals voor O’Sullivan: “Zijn ingesteldheid doet hem de das om.”

  Het sprookje van James Cahill blijft maar duren. De jonge Engelsman maakte vorige week al indruk door zich als eerste amateurspeler ooit voor het WK snooker te kwalificeren. Maar dat hij ’s werelds nummer 1 Ronnie O’Sullivan zou wippen in de 1e ronde had niemand durven te voorspellen, ook Bjorn Haneveer niet.

   

  “Cahill had natuurlijk al laten zien wat hij in zijn mars heeft. Hij won dit jaar al van Mark Selby op de UK Championship, wat na het WK toch het meest prestigieuze toernooi is van het jaar", zegt Haneveer.

   

  "Maar toch, dit had ik niet verwacht, nee. Als O’Sullivan zijn niveau haalt, dan gebeurt dit ook gewoon niet. Maar O’Sullivan speelde tijdens de eerste sessie zo ongeïnteresseerd. Hij heeft  zichzelf in de problemen gebracht en heeft het in de tweede sessie niet meer kunnen rechtzetten.”

  O'Sullivan zijn ingesteldheid was absoluut niet goed en dat doet hem de das om.

  Bjorn Haneveer

  Aan wat schort het dan bij O’Sullivan? “Het is een kwestie van ingesteldheid. Die was gewoon absoluut niet goed gisteren en dat doet hem de das om. Hij was maar wat aan het spelen en dacht dat hij alles in de tweede sessie wel zou oplossen. Even leek het ook te gaan gebeuren, maar hij miste enkele belangrijke ballen en plaatste zichzelf met de rug tegen de muur”, vertelt Haneveer.

   

  “O'Sullivan kijkt wat op tegen die lange wedstrijden de laatste tijd. Vorige maand paste hij al voor de China Open, waar het ook lange wedstrijden zijn, omdat het te dicht was op het WK. De motivatie en het geloof waren niet echt aanwezig. Dat is op zijn zachtst gezegd een rare gewaarwording van een man die zo’n seizoen gespeeld heeft tot nu toe.”

  Ronnie O'Sullivan

  Ronnie O'Sullivan

  "Robertson is nu mijn topfavoriet"

  Nu O’Sullivan naar huis is, verliest het WK niet enkel op sportief gebied, maar ook op mediatiek gebied de grote superster. “Het is op alle vlakken een aderlating natuurlijk. O’Sullivan staat altijd garant voor kwaliteit of spanning. Vandaag was het vooral spanning, niet zozeer kwaliteit. Hij gaat er op een knullige manier uit.”

   

  "Met de exit van O’Sullivan lijkt Neil Robertson voor mij nu de topfavoriet voor de wereldtitel. Verder zitten er nog voldoende interessante figuren in. Misschien is het nu wel tijd voor een Judd Trump om eens het WK te winnen. Hij zit in dezelfde helft als waar O’Sullivan in zat, dus een finale Robertson-Trump behoort tot de mogelijkheden."

   

  "Trump is een publiekslieveling en wordt al jaren aangekondigd als de opvolger van O’Sullivan. Hij heeft het nog nooit echt kunnen waarmaken op de toptoernooien, dus misschien is het nu wel tijd voor hem om op te staan.”

  Neil Robertson

  Neil Robertson

  "Maguire zal tegen Cahill méér klaar zijn dan O'Sullivan"

  En James Cahill? Kan de killer van O'Sullivan tegen Stephen Maguire opnieuw verrassen? “Er liggen zeker mogelijkheden, al lijkt het me moeilijk dat hij het zou redden tegen Maguire, de nummer 15 van de wereld", denkt Haneveer.

   

  "Maguire zal zeker niet met de attitude van een O’Sullivan aan die wedstrijd beginnen. Hij verwachtte natuurlijk dat hij in de tweede ronde tegen O’Sullivan zou uitkomen. Daar komt nu verrassend James Cahill uit de bus. Ik denk dat Maguire toch stilletjes zat te juichen dat Cahill won. Ik denk dat Maguire alleszins wel klaar zal zijn.”

  James Cahill

  James Cahill