• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Celtic-held McNeill overleden: "Grootste kapitein in clubgeschiedenis"

  Billy McNeill (r) in actie tegen de Rangers.

  Billy McNeill (r) in actie tegen de Rangers.

  Celtic-legende Billy McNeill is voorbije nacht op 79-jarige leeftijd overleden. Tussen 1957 en 1975 speelde hij maar liefst 790 wedstrijden voor de Schotse club en maakte daarin 34 doelpunten. 

  Billy McNeill stuwde Celtic in de jaren 60 en 70 als kapitein naar heel wat successen. In die periode veroverde Celtic 9 Schotse titels, 7 bekers en 6 League Cups. Daarbovenop wonnen ze in 1967 de Europacup I na een 2-1 overwinning tegen Inter Milan.

   

  Na zijn actieve carrière keerde McNeill in 1978 nog terug naar Celtic als coach. Als trainer voegde hij nog 4 titels en 3 bekers toe aan zijn palmares. "Hij is de grootste kapitein uit de clubgeschiedenis", laat Celtic op zijn website weten. Huidig Celtic-kapitein Scott Brown liet weten zeer bedroefd te zijn over het overlijden van McNeill: "Hij en zijn teamgenoten hebben zowel in Schotland als Europa geschiedenis geschreven en dat is iets dat elk Celtic-team sindsdien heeft proberen na te bootsen."

   

  Heel wat voetbalgrootheden lieten ondertussen al hun medeleven blijken. Ex-coach van Manchester United Alex Ferguson zal McNeill herinneren als een Schotse legende: "Hij was iemand met een ongelooflijke presence en ik ben dankbaar dat we nog tegenover elkaar op het veld hebben gestaan. Iedereen die tegen hem gespeeld heeft, zal beamen dat hij de eerlijkste speler was van allemaal." 

  Celtic eert zijn ex-kapitein via Twitter:

  Ook Gary Lineker reageert via Twitter: