• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Boudeweel: "Bizar dat dezelfde videoref opnieuw Club Brugge moet bekijken"

  Lois Openda

  Loïs Openda begrijpt niet waarom Club Brugge geen penalty krijgt.

  Halverwege de play-offs lonkt de titel voor Racing Genk. "Volgens de statistieken wordt het team kampioen. En mijn gevoel zegt hetzelfde", stelt onze commentator Tom Boudeweel, die ook vraagtekens zet bij de werking van de VAR. "We zien het echte Club niet meer, maar de frustratie in Brugge is terecht."

  De voetbalanalyse van Tom Boudeweel in een notendop:

  • Racing Genk kroont zich tot kampioen
  • Club Brugge mist momenteel "balls"
  • De frustratie over de VAR is terecht

  Racing Genk opnieuw winnaar

  De winnaar van de voorbije speeldag in Play-off I is dezelfde als vorige week: Racing Genk. Het team opende vrijdag met een overwinning in Luik en daarna lieten de achtervolgers allemaal punten liggen.

   

  Volgens de statistieken kroont Genk zich tot kampioen: nog nooit heeft iemand een kloof van 6 punten opgehaald. En mijn gevoel zegt hetzelfde.

   

  Genk is trouwens de enige ploeg die dit weekend heeft gewonnen, in een toch wel moeilijke verplaatsing naar Standard. Dat hadden we niet verwacht, misschien de spelers zelf ook niet. De laatste zege in Luik was al 7 jaar oud.

   

  Even een rekensommetje: Genk heeft 6 punten meer dan Club Brugge. Met nog 5 speeldagen op het programma zijn er 15 punten te winnen. En er is nog 1 onderling duel.

   

  Stel dat Club wint, dan bedraagt het verschil 3 punten, maar dan moet Genk dus nog eens verliezen en dan moet Club alles winnen. Dat wordt heel moeilijk, denk ik.

   

  En gaan Anderlecht en Gent nog veel punten pakken? Op basis van wat ze zaterdag hebben laten zien niet en dan kan je zelf het rekensommetje maken. Genk heeft nog maar 4 keer verloren dit seizoen: 3 keer in de competitie en 1 keer in Play-off I.

   

  VIDEO: De doelpunten uit Standard - Racing Genk (1-3):

  Zoals Ajax op Juventus

  Racing Genk heeft de voorbije weken knappe zeges geboekt tegen Club Brugge (3-1) en Standard (1-3) en allebei op een verschillende manier. Tegen Brugge speelde de leider met een enorme pressing, Genk versmachtte de titelverdediger.

   

  In Luik pakte het team het rustiger aan, maar bij momenten heb ik genoten. Zoals de 0-3 van Trossard. Die aanval  begon met 20 baltoetsen op de helft van de tegenstander.

   

  Ik geef toe dat Standard dramatisch verdedigde, alsof het een training was, maar ik moest even terugdenken aan de driehoekjes van Ajax tegen Juventus in de Champions League.

   

  Bryan Heynen kroonde zich tot man van de match. Met een goal en een assist was de jonge middenvelder alomtegenwoordig.

   

  In de jeugd van Genk viel hij nooit echt op. Hij speelde timide, maar nu is de middenvelder een patron op zijn manier. Heynen is echt van de revelaties van het seizoen.

  Bryan Heynen

  Bryan Heynen was alomtegenwoordig.

  Dame Fortuna woont in Limburg

  Racing Genk lijkt het momentum mee te hebben. Daarom denk ik ook dat het team van Clement de titel pakt.

   

  Door de heisa van Pozuelo had Genk het moeilijk. Het begon de play-offs met een zege tegen Anderlecht (3-0), maar dat was niet echt een waardemeter. Daarna volgde en nederlaag in Antwerpen (1-0). Tegen Gent (2-1) had Genk een puntendeling verdiend, maar dankzij het penaltyverhaal en hands werd het een zege. En tegen Brugge was er die penalty die er achteraf geen was.

   

  Genk speelt deze play-offs ook zonder geschorsten of geblesseerden. Dame Fortuna woont dus in Limburg.

   

  Het vertrek van Pozuelo is ondertussen verteerd. Vrijdag bewees Genk dat de overwinning tegen Club geen lucky shot was. Er zit meer evenwicht in de ploeg, de pionnen staan goed en de wil om te werken voor mekaar is er.

   

  Ik denk niet dat ze het nog gaan weggeven. Het geloof is gegroeid in Genk, de focus is er. 

  Het vertrek van Pozuelo is verteerd. Er zit meer evenwicht in de ploeg, de wil om te werken voor mekaar is er.

  Tom Boudeweel

  Er lijkt me iets niet pluis in de communicatie van de refs

  Bij de challenger heerst dan weer frustratie. Club Brugge ondervond voor de tweede opeenvolgende keer problemen met de videoscheidsrechter.

   

  Vorige week was er handspel van Mechele, bestraft met een penalty die er geen had mogen zijn. "Foute communicatie", klonk het.

   

  En gisteren was er die beenveeg van Van Damme in de eigen 16. Weer was er discussie over penalty of niet. De scheidsrechter floot niet, de VAR reageerde niet. Geen clean error blijkbaar, na wat toch een duidelijke penalty leek. De frustratie in Brugge was terecht.

   

  Je kan je de vraag stellen of het een goed idee was om dezelfde videoreferee te sturen als in Genk - Brugge. Twee weken op een rij kregen we commotie met dezelfde VAR.

   

  De VAR is er om het scheidsrechterstrio te verbeteren, niet om hen te ondersteunen. En dat roept nog meer vragen op:

   

  Is het een goed idee om mensen die niet meer actief zijn als scheidrechter nu in het busje te zetten? Voer voor interne discussie.

   

  Maar waar de hele voetbalwereld op zit te wachten: waarom is er nog niet gecommuniceerd over het geval van vorige week? Bizar.

   

  De gewezen topscheidsrechter David Elleray moet het niveau van de refs optrekken. Hij is "technical director" bij IFAB, een commissie die de internationale spelregels van de voetbalsport bepaalt, maar communicatie was er nog niet.

   

  Er lijkt me iets niet plus in de relatie tussen Elleray en onze eigen scheidsrechtersbaas Johan Verbist.

   

  VIDEO: Van Damme veegt Openda van de mat:

  Club Brugge mist de "balls"

  Ivan Leko bleef niet blind voor de gebreken van zijn eigen team. De coach sloeg de nagel op de kop: hij ziet het echte Club Brugge niet meer. 

   

  De landskampioen speelt individueel voetbal, zonder beweging en zonder kansen. De flanken dreigen niet meer en Vanaken is uit de wedstrijd verdwenen. Allemaal niet goed dus.

   

  Club miste de "balls", zoals Leko het zei, net tegen de ploegen die zelf met de borst vooruitvoetballen. En zo is de machine van de eerste speeldagen stilgevallen.

   

  Het deed me denken aan veel matchen in de gewone competitie, waarin Club ook meer nederlagen leed dan vorig seizoen. De matchen tegen Anderlecht en Gent moeten 6 op 6 opleveren. En dan...

  Tom Boudeweel

  Tom Boudeweel en Eddy Snelders

  Tom Boudeweel (l) zit elk weekend in het voetbalstadion voor Sporza.

  Luister naar de analyse van Tom Boudeweel: