• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Jonge Sky-Brit Hart wint in Oostenrijk, Chris Froome wordt 6e

  Tao Geoghegan Hart wint in Oostenrijk.

  Dat Team Sky heel wat pijlen op zijn boog heeft, is een open deur intrappen. Vandaag heeft de 24-jarige Tao Geoghegan Hart de openingsetappe gewonnen in de Tour of the Alps, een Italiaanse rittenkoers buiten categorie.

  De eerste etappe voerde de renners over Oostenrijkse wegen, met start- en aankomstplaats Kufstein. Onderweg lagen heel wat hellingen te wachten, maar nog geen hoge cols. Grote namen als Chris Froome en Vincenzo Nibali hoorden dus nog niet bij de favorieten voor de dagzege.

   

  Nibali gooide op een kleine 14 kilometer van de finish toch de knuppel in het hoenderhok. De Italiaan kreeg op de laatste beklimming van de Hinterthiersee (2 kilometer met een gemiddelde van 10%) Rafal Majka en Sky-ploegmaats Sivakov en Hart met zich mee.

   

  In het peloton roerde Astana zich en daar hadden de vluchters geen verhaal tegen. Even voor het einde smolt alles weer samen. Alle schermutselingen die daarop volgden, werden hardhandig neergeslagen.

   

  De rit werd beslist in de sprint van een kleine groep. Daarin haalde Geoghegan Hart het met kleine voorsprong voor de Spanjaard Alex Aranburu (Caja Rural-Seguros RGA) en de Zwitser Roland Thalmann (Team Vorarlberg-Santic). Chris Froome eindigde als zesde. 

  Eerste profzege voor Hart, die ook leider is

  In de stand heeft Geoghegan Hart 4 seconden voorsprong op Aranburu en 6 op Thalmann.

   

  Dinsdag moet het peloton in een etappe richting het Italiaanse Scena een top boven de 2.000 meter ronden. De aankomst ligt op een heuvel van 5 kilometer.     

   

  Dit nog:  Duits kampioen Pascal Ackermann verdween door een val (maar gelukkig zonder grote blessures) uit de koers.

  De ritwinnaar op weg naar de pers: