• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  18-jarige Rani Rosius loopt snelste Europese 100m en onttroont Gevaert

  Kim Gevaert

  Het record van Kim Gevaert (r) heeft 22 jaar standgehouden.

  De toekomst van de Belgische sprint oogt rooskleurig, want enkele maanden nadat Mariam Oulare het Belgische scholierenrecord van Kim Gevaert op de 60m had scherpergesteld, heeft nu Rani Rosius het juniorenrecord van diezelfde Gevaert op de 100m verbeterd.

  De nog net geen 19-jarige Rani Rosius liep op het Limburgs kampioenschap 11"45 over 100 meter, geholpen door een rugwind van 1 m/s. Dat is 7 honderdste seconde beter dan Kim Gevaert 22 jaar geleden liep als scholiere en 32 honderdste seconde beter dan haar PR tot voor vandaag.

   

  Met haar 11"45 is Rosius op dit moment zowaar de snelste Europese vrouwvan het - uiteraard nog prille - jaar. Op de wereldranglijst staat ze op de 10e plaats. Het Belgische record van Gevaert staat op 11"04.