• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Misschien ben ik streng, maar nu is Brecel geen top 16 van de wereld"

  Luca Brecel.

  Luca Brecel is voor de vierde keer in evenveel deelnames over de eerste WK-horde gestruikeld. De 24-jarige Belg verloor bij 9-9 het beslissende en hoogst enerverende frame tegen Gary Wilson. Rudy Bauwens becommentarieerde de partij voor Eurosport en legt uit waar het voor Brecel verkeerd gelopen is.

  Aanvankelijk deed niks vermoeden dat Brecel het varkentje in Sheffield niet zou kunnen wassen. De Belg diepte zijn 5-4-voorsprong van de eerste sessie uit tot 7-5 in de tweede, maar die bonus hield hij niet vast.

   

  "Brecel kreeg een dipje op een moment dat het er vrij goed uitzag. Als hij op dat moment het evenwicht had kunnen houden, was hij automatisch aan de finish gekomen. Maar hij heeft het een beetje laten afweten", zegt Rudy Bauwens.

   

  "Toen hij 7-9 achter stond, was het vechten om erdoor te geraken. Soms heb je dan het geluk dat dat lukt, maar bij Brecel liep het allemaal een beetje fout, vooral in het laatste frame."

   

  "Ik vond Gary Wilson al bij al de terechte winnaar. Het verschil had zelfs iets groter kunnen zijn, want Brecel heeft heel veel geluk gehad in de laatste frames, waardoor hij toch nog in de match gebleven is."

  Toen Brecel 9-7 achter stond, was het vechten om erdoor te geraken. Soms heb je het geluk dat dat lukt, maar bij Brecel liep het allemaal een beetje fout, vooral in het laatste frame.

  "Op het einde te veel foutjes"

  Een schrale troost: Brecel schreef in dat 19e frame het langste spel in de WK-geschiedenis op zijn naam. 

   

  Bauwens: "Ik schrok toen plots de klok in beeld kwam en we zo konden zien dat we al een uur bezig waren in dat frame. Die indruk had ik alvast niet, al was het wel een spannend frame."

   

  Spannend en defensief, met veel safety shots en snookers. "Als de tafel geen spel kan bieden, omdat alles vastligt, is het logisch dat de twee spelers verdedigen en is het wachten tot er op een bepaald moment een kansje komt."


  "Het was een heel tactisch frame, met een goed begin van Brecel, die een interessante voorsprong nam. Maar op het einde, ja bon: te veel foutjes. Wilson toonde dan weer veel lef, speelde een paar fantastische ballen en dus is hij in mijn ogen de terechte winnaar."

  "Niet aan een goed seizoen bezig"

  Zijn uitschakeling in Sheffield is een bittere ontgoocheling voor Brecel. Rudy Bauwens had het niet meteen zien aankomen, al is het ook geen donderslag bij heldere hemel.

   

  "Ik zal misschien streng overkomen, maar ik vind Luca Brecel dit seizoen geen top 16 van de wereld. Top 20, top 30, dat zeker, maar geen top 16." 

   

  "De top 16 legt af en toe een grote jongen over de knie om mee te dingen naar een grote titel. Dat heeft Brecel dit jaar nog maar één keer gedaan. Dat was in China, waar hij de halve finale verloor van Neil Robertson."

   

  "Brecel had voor het eerst op het WK een vrij gunstige loting, in die zin dat hij tegen iemand speelde met minder ervaring dan hij. Het was een match die hij echt wel had moeten winnen."

   

  "Brecel speelt geen goed seizoen. Het worden belangrijke maanden, want in augustus verliest hij de punten die hij meeneemt van zijn toernooizege twee jaar geleden in China."

   

  "Tenzij hij dat nog goedmaakt, zal hij een klap krijgen op de wereldranglijst. Het is niet onwaarschijnlijk dat Brecel straks weer wegzakt naar de 25e of 30e plaats op de ranking, en dan zal hij toch een paar tandjes moeten bijzetten om terug te keren."

  "Te weinig controle over witte bal"

  Dan rijst de vraag: heeft Brecel op zijn 24e nog tijd genoeg om de echte top te bestormen of wordt hij een eeuwige belofte?

   

  Bauwens: "Dat is moeilijk te zeggen. Brecel is inderdaad nog maar 24. Je ziet heel veel spelers die pas op hun beste zijn wanneer ze 28, 29 of 30 jaar zijn."

   

  "Je moet door heel veel situaties gaan om ervaring op te doen en Brecel zegt zelf dat hij hier sterker zal uitkomen. Ik hoop het in elk geval voor hem."

   

  "Ik sluit niet uit dat Brecel ooit wereldkampioen wordt, want dat potentieel heeft hij. Als alles goed zit en alle puzzelstukjes in elkaar vallen, zoals bij Stuart Bingham in 2015, dan kan dat."

   

  "Maar dan zal het regelmatiger en constanter moeten en mag hij de dipjes niet hebben die hij nu soms wel heeft."

   

  "De balans in zijn spel is beter dan vroeger en zijn aanvallende werk is nog altijd zijn sterkste compartiment. Verdedigend zit het ook goed, maar wat ik gisteren ook weer merkte en dan vooral in de laatste frames: de controle over zijn witte bal is niet zoals het hoort op het hoogste niveau en dat kost hem misschien wel een plaats in de tweede ronde."