• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Coninck: "Er moet veel gebeuren, als Club de kloof met Genk wil goedmaken"

  Genk leidt in Play-off I met 6 punten meer dan Club Brugge.

  De Coninck merkt op dat er eigenlijk geen andere spelers bij Genk betrokken zijn dan onder Albert Stuivenberg. Elke speler haalt nu zijn hoogste niveau.

  Play-off I is halfweg. Racing Genk staat er nog beter voor dan bij het begin van de titelplay-offs, maar met 15 punten op het spel kan mathematisch nog veel. Wim De Coninck analiseert voor ons.

  "Gezien het hele seizoen zou Genk de waardige kampioen zijn"

  Er zal veel moeten gebeuren als Club Brugge de kloof van zes punten op Genk nog wil goedmaken. Antwerp en Standard staan nog verder. Club gaat er nog vanuit dat ze Genk in de onderlinge thuismatch kunnen kloppen en dan blijven er nog maar drie punten over. Vormer zei na de match op Antwerp dat het "maar om 6 puntjes” gaat.

   

  In de perceptie is dat duidelijk anders dan spreken over "punten". Maar zoals Genk nu voetbalt in Play-Off I en bij uitbreiding in het hele seizoen, kan je er moeilijk van uitgaan dat ze nog 6 punten gaan prijsgeven. Vanaken en Vormer wonden er ook geen doekjes om. Ze beseffen dat het moeilijk zal worden.

   

  Genk is al heel het seizoen indrukwekkend. Met of zonder Pozuelo. Hun zwakste fase was toen Pozuelo al dan niet zou vertrekken. Eens hij echt vertrokken was, hebben ze de draad snel opgepikt. Over het hele seizoen gezien zou er maar één waardige kampioen zijn en dat is Genk. Zo simpel is het.

   

  Trainer Philippe Clement slaagt er in om de groep op één lijn te krijgen. Ook in moeilijke omstandigheden. De groep is braaf en zeer gedisciplineerd. De onbaatzuchtigheid waarmee ze voor elkaar werken en elkaars fouten goedmaken is lang ongezien in het Belgische voetbal. Doe daar de manier bij waarop ze in balverlies spelen en dat maakt dat deze ploeg verdiend kampioen zou spelen.

   

  Het rare is dat er eigenlijk geen andere spelers bij betrokken zijn dan onder Albert Stuivenberg. Elke speler van Genk haalt nu zijn hoogste niveau, zoals elke speler van Waasland-Beveren zijn hoogste niveau haalde onder Clement. Hij is op weg een toptrainer te worden. Zelfs buiten België.

  Philippe Clement.

  "Club Brugge moet niet alleen vooruitkijken"

  Vergeet wel niet dat een goede week geleden iedereen nog zei dat Club dé titelfavoriet was na 9 op 9 en demonstraties tegen Anderlecht, Gent en Standard. Nu zijn we 2 matchen verder en is Genk ongrijpbaar. Over 2 of 3 matchen kan alles dus veranderen, want Genk gaat ook niet overal de punten pakken.

   

  De laatste twee matchen speelde Club Brugge niet echt als titelkandidaat. Tegen Antwerp was het iets beter dan tegen Genk, maar zeker niet zo swingend als in de eerste 3 matchen. We zijn al een beetje vergeten dat Club nog van die matchen heeft gespeeld in de reguliere competitie.

   

  In de eerste 3 matchen van de play-offs speelde Club formidabel, maar zowel Genk als Antwerp hebben individuele mandekking gespeeld op Vanaken om die uit de match te houden. Als je Vanaken kan lamleggen, dan blijkt ook de rest aan kwaliteit in te boeten.

   

  Club moet bovendien niet alleen meer vooruitkijken. Het is mooi dat Ivan Leko de ambitie heeft om op 19 mei kampioen te zijn, maar de realiteit is dat ze ook een beetje achterom moeten kijken. Ze spelen natuurlijk wel nog 3 keer thuis. Op dat vlak speelt de kalender wel in hun voordeel.

   

  Antwerp doet echt nog mee voor de tweede plaats. Dat had ik niet verwacht, als ik eerlijk ben. Er zijn momenten dat het saai was om naar Antwerp te kijken, omdat het eerder negatief voetbal was. Het resultaat ging voor op de spelkwaliteit, maar de laatste 4 of 5 matchen heb ik met veel plezier gekeken. Met het ongelooflijke niveau dat Mbokani haalt, Govea die een verrijking is, Refaelov die zijn niveau haalt. Ze hebben genoeg voetballers.

  Hans Vanaken.

  "Anderlecht en Gent moeten sportieve plicht doen"

  Van Anderlecht en Gent mogen we nog verwachten dat ze hun sportieve plicht doen. Dat betekent elke match proberen te winnen. Gent speelt straks tegen Genk 4 dagen voor de bekerfinale van 1 mei. Veel mensen vragen zich af of Gent met zijn beste ploeg moet spelen tegen Genk. Hopelijk kunnen ze dat loskoppelen, maar dat zal moeilijk zijn.

   

  Ondanks het feit dat het voetbal van Gent beter was dan dat van Anderlecht, hebben ze ook maar 1 op 15. Dat is te weinig. Het is duidelijk geen toeval dat de twee ploegen die veel moeite hebben gehad om in PO I te geraken, nu verder gaan op dat gebrek aan elan. Dat ze desondanks nog punten gaan afsnoepen van de eerste 4 lijkt me logisch. Play-off I spelen en maar 1 of 2 punten pakken zou een blamage zijn.

  Wim De Coninck