Ga naar de inhoud

Adrie van der Poel: "Wat Mathieu gisteren heeft gepresteerd, is uniek"

Adrie van der Poel was in de wolken met de zege van Mathieu.

0 / 0

Adrie van der Poel genoot gisteren van het kunststukje dat zijn zoon Mathieu opvoerde tijdens de Amstel Gold Race. "Ook in een verloren situatie moet je nog durven te gaan voor het hoogste haalbare", zegt pa Van der Poel.

In Nederlands-Limburg was Adrie van der Poel gisteren niet eens live getuige van de zege van zoonlief Mathieu. "Ik zat in de auto naar televisie te kijken, maar die kwam 2 minuten achter", lacht Adrie van der Poel.

 

"Er kwamen mensen naar mijn auto en ze zeiden: "Mathieu heeft gewonnen." En ik zei: "Ja, ja..." En ik bleef gewoon kijken naar de televisie. Ik besefte al snel dat Mathieu iets unieks gepresteerd had."

 

Adrie van der Poel won de Amstel Gold Race in 1990 op een gelijkaardige manier door in de slotmeters de koplopers voorbij te zoeven. "Maar het grote verschil was dat ik toen maar 8 seconden moest goedmaken op de koplopers. Mathieu moest er gisteren 40 à 50 seconden goedmaken", zegt Adrie.

"Mathieu had zich in een ideale situatie geknokt"

Hoe was het mogelijk dat Mathieu van der Poel in de slotfase nog zoveel tijd kon goedmaken op de koplopers?

 

"Na zijn aanval op de Gulpenerberg miste Mathieu de aansluiting met de kopgroep. Maar daarna heeft hij zich wel in een ideale situatie geknokt", analyseert Adrie de race van zijn zoon.

 

"Voor de groep met Mathieu reden er enkel maar koppeltjes of renners alleen, waardoor Mathieu telkens maar 10 seconden moest dichtrijden van groepje naar groepje."

 

"En als je in de finale nog power overhebt, is er nog een waterkansje om te winnen.
Want op de Bemelerberg staat er tegenwind en vooraan zullen ze normaal wat twijfelen voor de sprint."

 

"Als je onder de rode vod 10 seconden achterstand hebt en je weet dat je bij de sprint wind in de rug hebt, dan moet je het risico nemen om van ver de sprint aan te gaan. En dat heeft Mathieu gedaan."

 

Adrie van der Poel pakt uit met een koerswijsheid: "Ook in een verloren situatie moet je nog voor het hoogst haalbare durven te gaan. Dan komt er misschien nog iets moois uit rollen, zoals Mathieu gisteren bewezen heeft." 

"Mathieu had minder moment na missen drinkbus"

"De Amstel Gold Race is heel slopend door het draaien en het keren. En de warmte maakte het extra moeilijk", zegt Adrie van der Poel.

"Mathieu had even een minder goed moment, nadat hij een bidon gemist had. Het is zo belangrijk dat je in deze wedstrijd op het juiste moment eet en drinkt. Je moet ervoor zorgen dat je nog zo fris mogelijk zit in de finale, dan is er nog veel mogelijk."

 

"Mathieu blijft me eigenlijk nog iedere dag verbazen. Een aantal jaar geleden werd hij omschreven als “mentaal niet echt sterk”. Maar ik denk dat we dat wel definitief in de vuilnisbak kunnen gooien sinds gisteren."

Adrie van der Poel deelde gisteren drinkbussen uit langs de kant van de weg