• home
 • video
 • pas verschenen

  Moors over zwaar schema Giants: "Basketballiga beschermt ons niet"

  Roel Moors en de Giants beleven drukke tijden.

  Roel Moors en de Giants beleven drukke tijden.

  Voor de Antwerp Giants blijkt er een donkere keerzijde aan hun Europese succesverhaal te zijn. Door hun deelname aan de Final Four in de Champions League moet de ploeg van Roel Moors 5 wedstrijden in 9 dagen tijd spelen. Moors hekelt het competitieformat: “Europese ambities worden in België niet beschermd.”

  Back-to-backweekends zorgen voor tjokvol speelschema

  Gisteren boog Antwerp na een thriller het hoofd tegen Charleroi. Een nederlaag in een periode waarin de Giants moeten zoeken naar wat ademruimte.

   

  Door de deelname van de Giants aan de Final Four van de Champions League in het eerste weekend van mei moest er geschoven worden in het speelschema van de competitie, omdat op dezelfde data een dubbele confrontatie met Okapi Aalstar gepland stond. Omdat één van de twee wedstrijden tegen Aalstar verplaatst is naar woensdag, hebben de Giants deze week een bijzonder druk speelschema.

   

  De boosdoener is het back-to-backcompetitieformat, waar de Belgische basketbalcompetitie al twee jaar mee werkt. In het huidige format worden af en toe twee speeldagen tussen dezelfde teams op één weekend worden ingepland.

   

  Zo zou de wedstrijddrukte in het begin van het seizoen met de beker- en Europese (groeps)wedstrijden opgevangen kunnen worden. Maar dat systeem keert
  zich nu tegen het Europese succes van de Giants.

  Moors: “We zijn de dupe van ons eigen succes”

  Coach van de Antwerp Giants, Roel Moors, is er alvast niet gelukkig mee. “We lijken zowat de dupe te worden van ons eigen succes. Maar pas op: als ik opnieuw voor de keuze stond, zou ik weer alles op alles zetten in Europa. Ook mijn spelers zouden het zo willen."

   

  "Dit toont in elk geval aan dat de kalender in België met de back-to-backweekends heel ondoordacht is. Ik begrijp dat ze niet verwachten dat een Belgische club zo ver doorstoot in Europa, maar het zag er toch al even naar uit dat we een goede kans maakten. Ze hadden eerder moeten ingrijpen.”

   

  Voor Moors is het duidelijk: het competitieformat moet veranderen. “Ploegen met Europese ambities moeten we proberen te beschermen in België. Ik heb het gevoel dat nu vooral de ploegen uit de onderste helft beschermd worden. Ploegen met een winstpercentage van 25 tot 30 procent maken nog kans op de Play-offs. Ik betwijfel of dat een gezond format is.”

   

  Moors hekelt ook de houding van de basketliga, die volgens hem te weinig inspanningen heeft gedaan om tot een eerlijke oplossing te komen. “We hebben er al eerder nadeel aan ondervonden. Toen we vorige maand op een woensdagavond in Novgorod moesten spelen – een heel verre verplaatsing – moesten we vrijdagavond al terug in Luik spelen."

   

  "Er is vanuit de basketballiga geen enkele regelgeving om een competitiewedstrijd zo kort na een Europese verplaatsing te voorkomen. Ik denk dat we dan met een probleem zitten. Een probleem dat dringend in regels moet worden gegoten”, pleit Moors.

  “We proberen er het maximum uit te halen”

  Ondanks de frustraties zullen Moors en zijn spelers wel vooruit moeten, hoe zwaar het programma ook is. “We zullen meer moeten roteren. Dat kan misschien ten koste gaan van enkele resultaten, maar ik wil de carrière van mijn spelers niet in gevaar brengen."

   

  "Het is niet mijn stijl om naar excuses te zoeken", voegt Moors er nog aan toe. "Maar iedereen met een beetje gezond verstand begrijpt dat dit niet kan. We zullen alleszins proberen om er het maximum uit te halen.”

  Basketballiga: “We hebben begrip, maar moeten alles wel ingepland krijgen”

  Wim Van De Keere, algemeen manager van de basketballiga, begrijpt de Antwerpse frustraties. “Uiteraard heb ik begrip voor het ongenoegen bij de Giants, maar we moeten de wedstrijden wel ingepland krijgen."

   

  "We hebben trouwens samengezeten met mensen van de Giants om de wedstrijden
  tegen Aalstar opnieuw in te plannen. Maar bovenop het al drukke programma werd dat sowieso een opeenstapeling”, vertelt Van De Keere.

   

  In het Nederlands voetbal zagen we begin deze week dat de KNVB een hele speeldag in de Eredivisie verplaatst heeft, om Ajax wat meer ademruimte te geven na hun Europees succes. Was zo’n maatregel geen optie voor de Basketballiga?

   

  “In onze kalender, waar we meteen na de competitie aansluiten met de Play-offs die doorlopen tot half juni, is dat heel erg moeilijk in deze fase van het seizoen. We hebben geprobeerd tot een oplossing te komen."

   

  Een herziening van het format zou in de toekomst dergelijke drukke speelschema’s kunnen vermijden. “Als we de back-to-backformule inderdaad afschaffen, dan zal er meer ruimte zijn om eventueel 2 of 3 keer naar een woensdag uit te wijken als clubs opnieuw zo ver zouden doorstoten in Europa.”