• home
 • video
 • pas verschenen

  Minister De Crem gaat naar Anderlecht-Gent om veiligheid te onderzoeken

  Aanleiding voor het bezoek zijn de rellen van vorig weekend.

  Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem trekt naar het stadion van Anderlecht voor de match tegen Gent. Hij gaat niet naar de match kijken, maar wil kijken hoe de veiligheid in het stadion gegarandeerd wordt.

  Vorig weekend werd de topper tussen Standard en Anderlecht stopgezet na supportersincidenten. De harde kern van RSCA gooide vuurpijlen en rookbommen op het veld. Na de wedstrijd werden vragen gesteld over de controlemechanismen in en rond de voetbalstadions. Hoe konden fans zoveel vuurpijlen en voetzoekers naar binnen smokkelen?

   

  Minister De Crem heeft daarom alle betrokken actoren (Proleague, KBVB, lokale politie, federale politie, FOD Binnenlandse Zaken) uitgenodigd voor een overleg op 2 mei. Hij kondigde ook aan dat hij een voorstel wil uitwerken om voetbalstewards een bijkomende opleiding te geven.  

   

  Om alles voor te bereiden zal hij eerst een bezoek brengen aan het veiligheidsdispositief in het stadion van Anderlecht. Hij zal er samen met onder anderen voorzitter Marc Coucke en de veiligheidsverantwoordelijken van RSCA uitleg krijgen over de controlemechanismen. "De minister wil gaan kijken hoe het er op het terrein aan toe gaat en praten met de mensen die het werk moeten doen. Hij zal ook het operatiecentrum bezoeken", vertelt zijn woordvoerder.