• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wie anders dan Alaphilippe en Van der Poel krijgen 3 sterren?

  De sterren van onze jury.

  De Sporza-wielerjury heeft weer sterren uitgedeeld. Voor de Amstel Gold Race zijn er veel kanshebbers en twee topfavorieten. Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel kregen bijna het maximum aantal sterren.

  3 sterren: de topfavorieten Alaphilippe en Van der Poel

  Twee renners steken erboven uit volgens onze wielermannen en dat is de top 2 van de afgelopen Brabantse Pijl: Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. Het lijstje uitslagen van Van der Poel in dit voorjaar (4e in Gent-Wevelgem, 1e in Dwars door Vlaanderen, 4e in Ronde van Vlaanderen en 1e in de Brabantse Pijl) wordt misschien enkel overtroffen door Alaphilippe.

   

  De Fransman van Deceuninck-Quick Step won de twee klassiekers op Italiaanse bodem: de Strade Bianche en Milaan-Sanremo. Daar voegde hij - na een zware val in de Ronde van het Baskenland - nog de tweede plaats in de Brabantse Pijl aan toe. Geen wonder dat beiden drie sterren achter hun naam krijgen.

  2 sterren: Matthews, Valverde en ex-winnaar Kwiatkowski

  De drie renners met twee sterren hebben een duidelijke kwaliteit gemeen: ze zijn heel snel aan het einde van een lastige wedstrijd. Dat bewees Michal Kwiatkowski al bij zijn zege in de Amstel Gold Race in 2015. Daarnaast eindigde hij nog 3 keer in de top 5.

   

  Elk jaar kijkt Michael Matthews uit naar de Amstel Gold Race en ook nu heeft de Australiër van Sunweb er zijn zinnen op gezet. In 2015 stond Matthews als derde op het podium, schiet hij nu de hoofdvogel af? 

   

  En wat gezegd van Alejandro Valverde? De Spanjaard verzamelde al heel wat ereplaatsen 2e (2013 en 2015), 3e (2008), 4e (2014), 5e (2018) en 6e (2007). Kan Valverde in de regenboogtrui eindelijk winnen in Nederland?

  1 ster: drie Belgen, Sagan en Fuglsang

  Philippe Gilbert zorgde in Parijs-Roubaix voor de eerste grote Belgische zege van het voorjaar en nu kan hij voor een niet zo evidente dubbel zorgen als hij zondag voor de vijfde keer de Amstel Gold Race zou winnen.

   

  Het voorjaar van Greg Van Avermaet kan je tot nu niet geslaagd noemen. Lukt het wel in de Amstel Gold Race, waar hij nog niet verder kwam dan de vijfde plaats in 2015? Tim Wellens is de derde Belg met 1 ster. De renner van Lotto-Soudal bewees zijn vorm met zijn derde plaats in de Brabantse Pijl.

   

  Of Peter Sagan de goeie vorm eindelijk te pakken heeft, valt af te wachten. Tot nu moest hij telkens in de diepe finale passen, maar met de drievoudige wereldkampioen weet je nooit. De laatste renner met een ster is Jakob Fuglsang. De Deen was al tweede in de Strade Bianche en kan het speerpunt worden van een sterk Astana. 

  Ook tussen de renners die net buiten de top 10 vielen staan interessante namen: Loetsenko, Bettiol (winnaar van de Ronde van Vlaanderen), Schachmann, Van Aert en Gasparotto kunnen zondag allemaal een rol spelen.

  Volg de Amstel Gold Race op Sporza