30 jaar Live is Life: "Nooit gedacht dat die beelden zo'n vlucht zouden nemen"

  Diego Maradona goochelt tijdens de opwarming tegen Bayern.

  Zowat elke voetballiefhebber heeft de beelden al eens gezien: een heerlijk nonchalante Diego Maradona danst in 1989 tijdens de opwarming tegen Bayern München op de tonen van "Live is Life". Dat de beelden een reis rond de wereld afgelegd hebben, hebben we te danken aan Frank Raes. 

  De originele montage van Frank Raes:

  "Met Frank Arnesen stond ik met open mond te kijken"

  Frank Raes was op 19 april 1989 aanwezig in het Olympisch Stadion in München voor de return in de halve finales van de UEFA Cup tussen Bayern München en Napoli. De Italianen hadden de heenmatch al gewonnen en zouden de Europese beker uiteindelijk ook winnen. Maar vooral tijdens de opwarming zoog één man alle aandacht naar zich toe: Diego Maradona. De Argentijn jongleerde op de tonen van Live is life, het levenslied van de Oostenrijkse band Opus.

   

  "Ik heb altijd gedacht dat Opus zelf voor aanvang van de match een optreden aan het geven was, maar uiteindelijk bleek het om een covergroep te gaan die het nummer speelde", legt Frank Raes 30 jaar na datum uit. "Maradona begon te jongleren en daar werd een camera op gericht. Die beelden werden in het stadion op een groot scherm getoond."

   

  "Iedereen werd naar dat beeld gezogen en naar Maradona, die goed genoeg wist dat hij gefilmd werd en oog voor show en spektakel had. Ik weet nog dat ik met Frank Arnesen - ik kende hem van bij Anderlecht en hij werkte toen voor de Deense tv - met open mond naar die beelden en Maradona aan het kijken was."

   

  "Ook de spelers van Bayern begonnen naar hem te kijken en waren op een bepaalde manier toch geïntimideerd. Hij heeft toen ook een prima match gespeeld. Stefan Reuter was toen zijn bewaker, maar hij werd belachelijk gemaakt. Maradona was een fenomeen en dat wist hij."

  Ook de spelers van Bayern begonnen naar hem te kijken en waren op een bepaalde manier toch geïntimideerd.

  Frank Raes over de moeder aller warming-ups

  "Zowat iedereen heeft diezelfde moedermontage al eens gezien"

  "De tv-kijkers hadden die beelden niet gezien, want het waren beelden van voor de match en die waren niet uitgezonden", gaat Frank Raes verder. "Ik heb bij mijn terugkeer in Brussel dan contact opgenomen met de Duitse zender ZDF, dat de match gecapteerd had."

   

  "Zij stuurden een cassette op, die ik overigens lang heb bijgehouden, en uit die 12 minuten heb ik een montage van zo'n 2'30" gemaakt. Die beelden werden uitgezonden in Sportweekend en in een documentaire die ik over Maradona had gemaakt. De montage is in Nederland terechtgekomen en is daarna aan een reis rond Europa begonnen. Later is dat dan door YouTube opgepikt en intussen zit het filmpje aan miljoenen views."

   

  "Het straffe is dat het altijd over diezelfde montage gaat, over mijn montage. ZDF heeft er zelf nooit iets mee gedaan. De beelden hebben een enorme vlucht genomen en zowat iedereen heeft diezelfde moedermontage al eens gezien. Ik denk altijd: als ik 10 cent per hit had gevraagd, dan zou ik nu ergens op Hawaï liggen."

   

  "Ook muziekgroep Opus heeft door die video een enorme boost gekregen. Ze treden nog altijd op met dat nummer en zijn ook populair in Zuid-Amerika. En tijdens de opwarming van Napoli in hun eigen thuishaven wordt het nummer nog altijd gespeeld. Dat hebben ze ingevoerd nadat het filmpje zo populair was geworden."

  De beelden hebben een enorme vlucht genomen en zowat iedereen heeft diezelfde moedermontage al eens gezien. Ik denk altijd: als ik 10 cent per hit had gevraagd, dan zou ik nu ergens op Hawaï liggen.

  Frank Raes

  "Als je God bent en Napoli kampioen maakt, dan mag je veel"

  Frank Raes werd vanochtend herinnerd aan de 30e verjaardag van zijn montage en koestert de beelden nog altijd. "Het is gemaakt in een ander tijdperk. Als Lionel Messi vandaag iemand door de benen speelt op training, dan heeft iedereen dat in enkele uren tijd gezien. Dat was toen ondenkbaar."

   

  "30 jaar geleden was het enorm moeilijk om beelden te krijgen van Maradona. Voor die documentaire had ik beelden uit Argentinië nodig en daar moest ik brieven voor schrijven en faxen voor sturen. Nu pluk je alles gewoon van het net, maar toen duurde het maanden voor je die beelden had."

   

  "Ik had toen wel niet gedacht dat die beelden zo'n vlucht zouden nemen. Maar het ging natuurlijk over Maradona, hé, toch God in Napels. Normaal levert Noord-Italië bijna altijd de kampioen in Italië, op Cagliari en Napoli na. Die twee titels van Maradona met Napoli zijn zo belangrijk voor het arme Zuiden geweest. Daarom wordt hij er zo vereerd."

   

  "Maradona deed ook altijd wel een beetje zijn zin. Op training deed hij niet mee met de groep, maar dan hield hij met zijn persoonlijke trainer aan de andere kant van het veld de bal een uurtje in de lucht."

   

  "Hij knoopte ook op training nooit zijn veters. En tijdens een match op training deed hij wel mee, maar dan trapte hij altijd in één keer naar doel, waar op het veld hij de bal ook kreeg. Dat was amusement. Maradona deed zijn zin. Maar als je God bent en Napoli kampioen maakt, dan mag je veel."