• home
 • video
 • pas verschenen

  Coucke stopt als voorzitter Pro League: "In belang van de geloofwaardigheid"

  Marc Coucke heeft besloten zijn mandaat als voorzitter van de Pro League, de vereniging van 24 profclubs, ter beschikking te stellen. Coucke noemt mogelijke belangenvermenging als voornaamste reden voor zijn beslissing. "Mijn prioriteit ligt vandaag bij RSC Anderlecht."

  "Het voorzitterschap van een belangrijk orgaan zoals de Pro League is voor mij niet langer verenigbaar met het voorzitterschap van een topclub. Het is tijdens de uitvoering van mijn mandaat duidelijk geworden dat er op korte termijn verschillende belangenconflicten zullen ontstaan. In het belang van de geloofwaardigheid van de Pro League en mezelf, mag ik geen beslissende rol spelen in belangrijke dossiers", schrijft Coucke in een mededeling.

   

  Hij geeft een concreet voorbeeld bij HLN. "Stel dat Anderlecht pas vijfde eindigt in Play-off I en KV Mechelen wint de beker, maar wordt veroordeeld in het onderzoek naar matchfixing, dan beslis ik mee op bondsniveau of Anderlecht Europees speelt." 

   

  Coucke pleit voor een onafhankelijke opvolger bij de Pro League. Iemand die voldoende voeling heeft met de voetbalwereld, maar niet verbonden is met een club. "Wat méér is, het is mijn vaste overtuiging dat de Pro League méér dan ooit door onafhankelijke leiders intens betrokken moet zijn bij de werking van de Koninklijke Voetbalbond. Zodat de belangen worden verdedigd, maar belangenvermenging wordt uitgesloten."

   

  Coucke was bijna een jaar voorzitter van de Pro League. Hij volgde Roger Vanden Stock op in 2018, maar laat weten zich nu volledig toe te leggen op Anderlecht. De recordkampioen verkeert in crisis en staat voor een belangrijke zomer.

   

  "Vanuit Anderlecht zullen we constructief blijven meewerken aan de noodzakelijke veranderingen in het Belgische voetbal. We willen daarin een voortrekkersrol vervullen op basis van de normen en waarden van onze club. Als Anderlecht het goed doet, ben ik ervan overtuigd dat het goed is voor alle clubs."

   In het belang van de geloofwaardigheid van de Pro League en mezelf, mag ik geen beslissende rol spelen in belangrijke dossiers.