• home
 • video
 • pas verschenen

  Het nieuwe blik renners: wie begint met goeie papieren aan het laatste drieluik van het voorjaar?

  Het podium van vorig jaar - Valgren klopte Kreuziger en Gasparotto - verdedigt nu dezelfde kleuren.

  Het is een huizenhoog cliché: na Parijs-Roubaix wordt in het voorjaar een nieuw blik renners opengetrokken. Op enkele dappere zielen na genieten de kasseistoempers van een beetje rust en dus mogen de Ardennentypes uit de wachtkamer stappen. Wie heeft indruk gemaakt in de voorbereiding? En wie kan uw geheim wapen worden in de laatste koersen van de Sporza Wielermanager?

  Drietand van Dimension Data

  Dimension Data blonk de voorbije weken uit in afwezigheid, maar in de Amstel Gold Race hebben ze zowaar het podium van vorig jaar in hun gelederen. Michael Valgren, Roman Kreuziger en Enrico Gasparotto konden hun transfer voorlopig nog niet rechtvaardigen, maar misschien brengen ze daar vanaf zondag wel verandering in.

   

  Terwijl Mitchelton-Scott moet hopen op een uitschieter van Matteo Trentin, Daryl Impey of Michael Albasini en AG2R een extra kaars laat branden voor Oliver Naesen en Romain Bardet (die terug is na een val), zullen ze bij Bahrein-Merida nog wat schietgebedjes prevelen voor kopmannen Dylan Teuns en Sonny Colbrelli. Zij vielen in de Brabantse Pijl door de mand en moeten de komende week hopen op een kentering.

  Michael Valgren kon nog niet overtuigen bij zijn nieuwe werkgever.

  Astana zoals Deceuninck-Quick Step?

  Wie voorjaarskoersen zegt, zegt natuurlijk Deceuninck-Quick Step. Yves Lampaert en co blazen even uit, Philippe Gilbert trekt nog een weekje door. Hoe heeft hij zijn triomf in Parijs-Roubaix verteerd? Gilbert is wel schaduwkopman, want Julian Alaphilippe staat te trappelen om ook zijn erelijst in de Ardennen aan te dikken.

   

  Sterk zijn in de breedte, daar weten ze bij Astana alles van. Aleksej Loetsenko is terug na een kleine pauze: heeft hij zijn Vlaamse en Italiaanse benen nog altijd? Binnen de ploeg heeft Astana alvast genoeg alternatieven: Ion Izagirre won het Baskenland, Jakob Fuglsang werd 4e. Rijden zij klassikaal iedereen in de vernieling?

   

  Net als Deceuninck-Quick Step en Astana kan ook EF Education First met een halfvol mandje (en dus vanuit een zetel) de laatste klassiekers aanvatten. Heeft Alberto Bettiol zijn hoogvorm van de Ronde van Vlaanderen kunnen aanhouden? En hoe komt Michael Woods, vorig jaar 2e in Luik, na zijn verstoppertje van de voorbije weken voor de dag?

  Vuren Loetsenko en Fuglsang weer enkele kogels af?

  Quid Van Avermaet en Sagan?

  Hoewel er andere hellingen voor de wielen worden geschoven, proberen sommige kopmannen nog te herkansen. Greg Van Avermaet (CCC) zet nog één keer alles op alles, Peter Sagan heeft genoeg kasseien gezien en wil zich nog eens bewijzen in de klimklassiekers. Al heeft Bora-Hansgrohe met Maximilian Schachmann, indrukwekkend in het Baskenland, een meer dan waardige wisselkopman.

   

  Bij de ploegen die nog iets mogen goedmaken, schuiven we ook Team Sky en Trek-Segafredo met stip naar voren. Sky brengt ex-winnaar Michal Kwiatkowski in stelling (gesteund door onder meer Wout Poels), Trek moet hopen op een superdag bij Bauke Mollema of Fabio Felline. 

  Michal Kwiatkowski won in 2015 de Gold Race.

  Wereldkampioen nog eens primus in de Amstel Gold Race?

  Zijn er dan nog kandidaten? Zeker en vast: de drie resterende klassiekers, met de Amstel op kop, kunnen pronken met een deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken.

   

  Alejandro Valverde (Movistar) probeert zijn palmares nog wat extra op te vrolijken in zijn regenboogtrui, Michael Matthews is klaar om Sunweb aan een klassieker te helpen en bij UAE Emirates kan toptalent Tadej Pogacar misschien al verrassen, ook al omdat Daniel Martin pas in Hoei op de afspraak zal zijn.

  Valverde ruilt de kasseien in voor zijn heuvels.

  Rugnummer 181: Mathieu van der Poel

  Er is, tot slot, nog wat extra Belgische inbreng. Wout van Aert (Jumbo-Visma) zet zijn ontdekkingstocht voort op Nederlandse wegen, terwijl Tim Wellens de lente van Lotto-Soudal dat tikkeltje aangenamer wil maken. En in deze week staat ploegmakker Jelle Vanendert altijd op.

   

  Zijn we nog renners vergeten? Uiteraard. Eentje moeten we absoluut nog vermelden: rugnummer 181, ene Mathieu van der Poel. De Nederlandse kampioen heeft zichzelf na zijn zege in de Brabantse Pijl misschien wel tot topfavoriet gebombardeerd. Krijgt de Gold Race zondag een eerste Nederlandse winnaar sinds Erik Dekker in 2001?

  Heeft u nog een transfermogelijkheid? Voer hier uw laatste aanpassingen door in uw Sporza Wielermanager-team.