• home
 • video
 • pas verschenen

  Vader Van der Poel: "We respecteren contracten in goeie en slechte tijden"

  Mathieu van der Poel won woensdag de Brabantse Pijl.

  Mathieu van der Poel (24) wordt wel erg vaak aangekruist als topfavoriet voor de Amstel Gold Race. "Gelukkig blijft de wereld draaien als hij zondag niet wint", stelt vader Adrie van der Poel (59), die het ook heeft over de interesse van andere ploegen. "Lefevere? Hij heeft mijn carrière met tien jaar verlengd, dus is het logisch dat de verstandhouding heel goed is."

  "Patrick is zo slim genoeg om het niet constant te vragen"

  Het was gisteren een interessante persbabbel van Mathieu van der Poel bij Sporza. De Nederlandse kampioen had het over de interesse van andere teams. "Er zijn inderdaad al een paar ploegen die contact opgenomen hebben. Het Deceuninck-Quick Step van Patrick Lefevere? Patrick kent onze pa ook wat. Het is dus logisch dat er contact geweest is", vertelde Van der Poel junior gisteren.

   

  Vader Adrie van der Poel vandaag bij Sporza: "Ik heb al heel lang contact met Patrick om de doodeenvoudige reden dat hij mijn carrière met tien jaar verlengd heeft. Als Patrick op dat moment geen ploegleider was geweest van het team waar ik reed, dan was ik wellicht veel vroeger gestopt."

   

  "Er is altijd een heel goeie verstandhouding geweest tussen ons, maar ik zal niemand pushen en Patrick is ook zo slim genoeg om het gewoon niet constant te vragen. We kijken wel wat de toekomst brengt. Maar zoals Mathieu het zelf ook zegt: we zijn altijd mensen geweest die contracten respecteren in goeie en slechte tijden. Dat zullen we nu ook proberen te doen."

   

  De Nederlandse kampioen ligt nog tot 2023 onder contract. "Ik zie geen reden om te veranderen, tenzij een hele grote ruzie. Maar dat zie ik eerstdaags niet zitten. En Corendon-Circus heeft zelf ambitie om naar de WorldTour door te groeien. Dat is de kracht van dit team en dat staat Mathieu wel aan."

  Corendon-Circus heeft zelf ambitie om naar de WorldTour door te groeien. Dat is de kracht van dit team en dat staat Mathieu wel aan.

  Adrie van der Poel

  "Mathieu doet niet anders dan me verbazen"

  Over naar de orde van de dag: is Mathieu van der Poel zondag topfavoriet voor de Amstel Gold Race? "Dat is een beetje overdreven, denk ik", zegt vader Adrie. "Hij gaat er mee om zoals hij er al een paar jaar mee omgaat: hij doet zijn best en meer kan hij op dit moment niet doen."

   

  "Dat er druk is? Dat denk ik niet. Waarom zou er druk moeten zijn? Het is leuk dat de buitenwereld meeleeft, maar Mathieu is nuchter genoeg om te weten wat hij kan en niet kan. Gelukkig blijft de wereld draaien als hij zondag niet wint."

   

  Zou Mathieu van der Poel zijn vader nog verbazen als hij zondag wint? "Ja, want hij blijft niets anders doen. Maar ik vind het onrealistisch om hem als topfavoriet te bestempelen als je even naar dit deelnemersveld kijkt. Er komen nog heel veel klimmers bij."

   

  "Nederland leeft wel mee met Mathieu, maar op een andere manier. Er wordt extra aandacht aan besteed en Nederlanders vinden zijn prestaties uitstekend, maar ze zullen hem niet op een voetstuk plaatsen."

  Retro: Adrie van der Poel wint de Amstel Gold Race in 1990

  Adrie van der Poel: "Of Mathieu nog iets gevraagd heeft over mijn zege? Neen, we praten heel weinig over de koers. We leven in andere tijden. Het parcours is veranderd en dan twijfel ik aan mijn bijdrage. Ik kan koerssituaties beschrijven die ik meegemaakt heb, maar Mathieu koerst op intuïtie en gevoel. Het is een heel andere renner."

  De laatste Nederlandse winnaars: Erik Dekker in 2001 en Michael Boogerd in 1999