• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van der Plaetsen over olympische tienkamp: "We worden aan ons lot overgelaten"

  Meerkamper Thomas Van der Plaetsen.

  Dinsdag heeft de Internationale Atletiekfederatie IAAF het wedstrijdschema voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio bekendgemaakt. Net zoals bij de vorige Spelen in Rio krijgen de tienkampers ook in 2020 een erg zwaar programma voorgeschoteld. Thomas Van der Plaetsen, die volgende week in Zuid-Afrika mikt op de WK-limiet, is misnoegd: "Het voelt aan alsof we bijzaak zijn."

  "We zijn constant tegen de klok aan het vechten"

  Na de Spelen van Rio in 2016, waar de wedstrijddagen in de tienkamp duurden van
  9.30u tot 21.30u, was er al heel wat onbegrip bij de atleten. Maar dinsdag werd duidelijk dat tijdens de Spelen van volgend jaar in Tokio de atleten opnieuw erg lange dagen te wachten staan.

   

  De eerste wedstrijddag zal er op 5 augustus beginnen om 9u en beëindigd worden om 21.30u. Een dag later beginnen ze opnieuw om 9u en sluiten ze ’s avonds pas om 21.40u de tienkamp af. “Voeg daar nog de opwarming, de cooldown en het transport aan toe en dan kunnen ze ons net zo goed op de piste laten kamperen”, zegt een cynische Van der Plaetsen op Twitter. 

   

  Ook aan de telefoon met Sporza steekt hij zijn frustratie niet onder stoelen of banken. "Ik
  ben teleurgesteld. Vooral omdat ze - ondanks de vele opmerkingen van de atleten - toch kampioenschap na kampioenschap dezelfde beslissingen blijven nemen. Zulke enorme lange dagen zijn uiteraard niet bevorderend voor de prestaties. We zijn constant tegen de klok aan het vechten. Dat maakt er de algemene ervaring niet aangenamer op."

  "Het wordt misschien tijd om collectief onze stem te laten horen"

  Thomas Van der Plaetsen vindt dat de tienkampers meer bescherming verdienen. "Zo lijkt het er toch op dat we keer op keer aan ons lot worden overgelaten."

   

  "Ik snap wel dat er organisatorische beperkingen zijn en dat alles ook op tv moet komen, maar toch. Nu hebben ze het aantal deelnemers teruggeschroefd van 32 naar 24, maar toch blijft het tijdsschema zo enorm lang. Waarom kan met een hoop minder atleten dat schema dan niet ingekort worden? Het voelt aan alsof we bijzaak zijn.“

   

  Het betoog van Van Der Plaetsen kadert in een onvrede die de laatste tijd groeit onder de tienkampers. “Voor de Spelen in Tokio hebben ze eerst al de limiet ongelofelijk hoog gelegd (8350 punten, red.), dan nog het aantal deelnemers teruggeschroefd en nu dit. Het wordt misschien tijd om collectief onze stem te laten horen.”

  Op zoek naar WK-limiet in Zuid-Afrika: "Ik zit nog steeds goed in vorm"

  Van der Plaetsen, die de laatste weken in Zuid-Afrika traint, zal volgende week op de Zuid-Afrikaanse kampioenschappen een gooi doen naar de WK-limiet van 8.200 punten. "We hebben die keuze gemaakt nadat we voor het seizoen beslist hadden het indoorseizoen te doen. Zo kunnen we het indoorseizoen en de kwalificatie voor het WK aan elkaar koppelen."

   

  De ietwat aparte keuze voor een kleine meeting in Zuid-Afrika bleek voor Van der Plaetsen voor de hand te liggen. “Germiston was voor mij de ideale optie omdat ik hier toch al aan het trainen was deze periode. Zo moet ik niet te veel reizen. De omstandigheden zijn hier ook erg goed deze tijd van het jaar en het feit dat de baan hier op grote hoogte gelegen is kan ook een kleine rol spelen. Bovendien is het ook een erg snelle piste. Het is eens iets anders om zo’n wedstrijd op een meer anonieme manier af te werken.”

   

  Van der Plaetsen heeft er alvast zin in. “Sinds de zevenkamp op het EK indoor heb ik wat meer aandacht besteed aan de nummers die daar niet plaatsvonden, om die nummers ook op een degelijk niveau te krijgen. Maar na het EK zit ik nog steeds goed in

  vorm, dus ik zie het zitten om nog eens een gooi te doen naar een echt hoge score.”