• home
 • video
 • pas verschenen

  Youri Mulder: "De Ligt wordt stilaan beste verdediger van Europa"

  Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong vieren de overwinning tegen Juventus.

  Ajax heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De Amsterdammers hebben intussen een knap parcours afgelegd dit seizoen: Real Madrid gewipt, dan Juventus en nu richting halve finales. Dat is lang geleden, 22 jaar om precies te zijn. Wat vond de Nederlandse voetbalanalist Youri Mulder van de stunt? 

  "Het was een verdiende overwinning", vertelt Mulder in De Ochtend op Radio 1. "De 1e helft was moeilijk, omdat Juventus enorm veel druk zette en helemaal geen tijd gaf aan Ajax. Ze moesten even wennen aan het voetbal dat Juventus bracht. De 2e helft waren ze de betere ploeg en komen ze verdiend op voorsprong. Het kan wel zijn dat ik nog een beetje met een gekleurde bril naar de hele zaak kijk."

  Talenten uit eigen huis

  Het talent van Ajax maakte het verschil, weet Mulder. "Matthijs de Ligt scoorde het 2e doelpunt en hield Ronaldo aan de leiband. Hij is nog maar 19 jaar en is al kapitein sinds zijn 18e. Hij wordt stilaan de beste verdediger van Europa. Toptalent Frenkie de Jong is op jonge leeftijd van Tilburg naar de jeugd van Ajax gekomen. Het zijn twee spelers die op jonge leeftijd al heel volwassen spelen."

   

  Naast alle jonge spelers uit eigen huis hebben ze bij Ajax ook wat meer ervaren spelers in de rangen lopen. "Spelers als Tadic, Ziyech komen oorspronkelijk  uit de Eredivisie en bezitten één voor één kracht en techniek. Jullie kennen het in België met spelers als Hazard en De Bruyne. Dat hebben wij even moeten missen."

  Ajax viert na de overwinning in Turijn.

  "Heel Nederland leeft mee"

  Het Europese succes begeestert meer dan alleen de eigen supporters. "Heel Nederland kijkt mee naar wat Ajax aan het doen is. Ik woon in Enschede en daar was gisteren niemand op straat. Iedereen zat voor zijn televisie gekluisterd."

   

  "Je kan het in mindere mate vergelijken met avonden waarop Nederland speelt. Al is het nu toch net iets minder. Er keken 3,7 miljoen Nederlanders naar de wedstrijd. Het is geen finale van Oranje, maar het is best wel wat."


  Volgend seizoen moet de kampioen van de Eredivisie voorrondes spelen voor de Champions League. Er is dus geen rechtstreekse plaatsing voor de groepsfase weggelegd voor de Nederlandse ploegen.

   

  "Het heeft allemaal te maken de coëfficiënt van elk land. Ajax moest in de heenwedstrijd tegen Juventus een punt halen om binnen 2 seizoenen onmiddellijk mee te kunnen doen.Het is een gedrocht dat de nummer 4 van Spanje, dat kan Alaves of Getafe zijn, mee zal doen in de Champions League en dat wij Nederlanders en Belgen voorrondes moeten spelen en zelfs moeten smeken voor een plekje."