• home
 • video
 • pas verschenen

  Dé oplossing voor België? Orlando FC heeft aparte zone voor rookbommen

  In het stadion van Orlando FC hebben ze een "Smoke Device Area".

  Bengaals vuur lijkt een groot probleem te zijn in de Belgische stadions. De Pro League ijvert voor een uitbreiding van de bevoegdheden van stewards om dit tegen te gaan. In het stadion van Orlando City in de Verenigde Staten hebben ze een oplossing gevonden.

  De Pro League wil absoluut een oplossing vinden voor het bengaalse vuur in de Belgische stadions. Volgens hen kan het opgelost worden door de stewards meer verantwoordelijkheid te geven. "Stewards weten vanuit hun jarenlange ervaring goed genoeg wie de risicogroepen zijn, hoe Bengaals vuur eruit ziet en waar supporters het materiaal wegsteken. Het gaat er vooral om dat hun bevoegdheden uitgebreid moeten worden."

   

  Misschien komt de oplossing uit de Verenigde Staten, het land waar voetbal als sport een minder belangrijk bestaan heeft. In het stadion van Orlando City, dat in 2017 gebouwd is, is er een extra zone gecreëerd waar fans officieel rookbommen kunnen gebruiken. De "Smoke Device Area" zou ook Belgische clubs, die al jaren te maken hebben met het probleem, kunnen helpen.

   

  Het gaat in Orlando om de eerste 6 rijen van de tribune. Zo kunnen er snel brandblusapparaten aangeleverd worden indien nodig en blijft de rook niet onder het overhangend dak hangen.