• home
 • video
 • pas verschenen

  Portret Ismaël Bako: Zoon van handballer uit Benin, klaar voor het buitenland

  In een jaar waarin de Antwerp Giants sterk presteren in de eigen competitie en Europa, beleeft Ismaël Bako zijn grote doorbraak. "Zijn limieten bepaalt hij zelf", zegt zijn trainer Roel Moors.

  "Vader wou niet dat we rondhingen op straat"

  Bako valt dit seizoen op bij de Giants. Niet alleen door zijn lichaam van 2,08 meter, maar ook door zijn prestaties. "Hij is enorm gegroeid, vooral mentaal", vertelde Roel Moors aan Sportweekend.

   

  "We wisten dat hij fysiek ver boven de gemiddelde kwaliteiten uit steekt. Hij draait nu een sterk seizoen en bepaalt volgens mij zelf zijn limieten. Als hij mentaal en fysiek nog sterker wordt, dan kan hij het hoogste niveau aan. Ik denk niet dat hij hier volgend jaar nog speelt."

   

  Aan de basis van de huidige doorbraak staat de vader van Bako, een handballer uit Benin. "Van hem moesten al zijn zonen sporten. Hij wou niet dat we rondhingen in de straten van Tervuren, want dan bestond de kans dat het niet goed zou aflopen met ons"

   

  "Hij was een handballer, maar raakte geblesseerd voor wij geboren waren. Ik heb hem dus niet zien spelen, maar het is leuk hem bezig te zien op video." 

  "Niet naar het buitenland om op bank te zitten"

  De toekomst van Ismaël Bako lijkt buiten België te liggen. In mei krijgt hij een perfect podium om zich te tonen: de Final Four in de Champions League. In Antwerpen dan nog. "We hebben niets te verliezen tegen Tenerife. Dat is een voordeel."

   

  "Tijdens de match gaat de zaal geen rol spelen, maar voor de match zal een zaal met 17.000 fans toch een beetje een NBA-gevoel geven. Vroeger was de NBA mijn droom natuurlijk, maar ik wil nu eerst doorgroeien in Europa. Dan zie ik wel verder."

   

  "Ik weet dat ik naar het buitenland kan, maar ik wil niet uit België vertrekken puur om in het buitenland te spelen en daar op de bank te zitten en niet te verbeteren. Als ik vertrek wil ik speelminuten krijgen."

  Portret Ismaël Bako in Sportweekend