• home
 • video
 • pas verschenen

  Sergeant: "Nog eens proberen? Dat zal Victor het eerste jaar niet vragen"

  Marc Sergeant en Eddy Planckaert in onze studio.

  Victor Campenaerts heeft zijn missie met glans volbracht. 55,089 km/u zette hij op de tabellen in Aguascalientes. Hoe reageerden Eddy Merckx, Marc Sergeant en Eddy Planckaert op het record?

  Merckx: "Verrast? Ja en neen"

  "Of ik verrast ben? Ja en neen", vertelde Eddy Merckx in Het Journaal. "We wisten dat hij er maanden alles voor gedaan had en dat hij heel professioneel bezig geweest was. Er was misschien een beetje twijfel, maar toch zeer weinig. Al blijft het wel een uur waarin je niets aan de hand mag hebben. Maar Victor was ideaal voorbereid en was bijna zeker van zijn stuk."

   

  Eddy Merckx klokte zelf in 1972 af op 49,431 km/u in Mexico City. "Er is geen vergelijking mogelijk. De fietsen zijn veranderd, mijn poging was in open lucht en je moest de spanning over het weer nog incalculeren. Maar hoed af voor wat Campenaerts gedaan heeft: prachtig, uitzonderlijk."

   

  Kan dit record een tijdje op de tabellen blijven staan? "Het is scherp, maar op hoogte is het te kloppen", oordeelt Merckx. "Campenaerts is een hele grote kampioen, maar er zijn nog andere tijdrijders. Als zij zich er op toeleggen, dan maken ze ook kans. Maar het zal moeilijk zijn. Als je niet op hoogte voorbereid bent, dan kun je het vergeten. Je moet er weken mee bezig zijn."

  Sergeant: "Nog sneller? Hij zal het niet het eerste jaar vragen"

  Victor Campenaerts reed Bradley Wiggins virtueel in de vernieling en smeerde zijn Britse voorganger zelfs twee rondjes aan. Ploegmanager Marc Sergeant: "Mocht je dit visueel gezien hebben, dan denk je dat dit niet kan. Dit is iets speciaals, hé. Ik heb vanmiddag Eddy Merckx na zijn recordaanval nog horen zeggen: ik ben gelukkig dat ik het record gebroken heb. Dat heeft Victor nu ook gedaan. Dat is fenomenaal."

   

  Wat als Campenaerts binnenkort aanklopt bij Sergeant met de boodschap dat hij nog sneller kan en dat hij het dus nog eens wil proberen? "Ik denk niet dat hij dat het eerste jaar zal vragen. Dit moet hem zoveel voldoening geven, want ook die muur van 55 kilometer is doorbroken. Ik ben er stil van."

   

  Campenaerts kleurt op die manier een grijs voorjaar van Lotto-Soudal. "Mijn ervaring leert me: als zo'n prestatie geleverd wordt door iemand van de ploeg, dan stijgt de rest ook boven zichzelf uit. Dat zou weleens kunnen gebeuren in de komende klassiekers."

  Planckaert: "Tijdrit in Tirreno geeft me vertrouwen"

  Analist Eddy Planckaert kon zijn bewondering niet verbergen. "Wereldrecordhouder, daar staat niets naast. Dat is geschiedenis. Dit is een prestatie om twee keer u tegen te zeggen. Het is het hoogst haalbare voor Victor."

   

  "Of deze tijd er nog een tijdje zal blijven staan? Het is niet zomaar naar Mexico gaan, je fiets nemen en het record vestigen."

   

  "Wat me enorm veel vertrouwen geeft: mocht hij in die tijdrit in Tirreno-Adriatico 4e of 5e geworden zijn, dan zou ik zeggen dat er veel gegadigden zijn om het te proberen. Maar hij won daar tegen de wereldtop en dat zal hen toch wat afschrikken. Er zullen pogingen volgen, maar het zal een tijdje duren."