• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Mercedes-baas: "Ferrari opent doos van Pandora met die teamorders"

  Charles Leclerc en Sebastian Vettel

  Charles Leclerc reed in China 10 ronden voor Sebastian Vettel uit.

  De eerste drie Grote Prijzen Formule 1 leverden een dubbel op voor Mercedes. En dus kijkt iedereen naar Ferrari, dat veel kritiek krijgt voor de teamorders aan het adres van Charles Leclerc.

  Charles Leclerc stak in de eerste bocht van de GP van China Sebastian Vettel voorbij. Maar na 10 ronden kreeg de jonge Monegask dit te horen: "Let Sebastian by. Let Sebastian by." Na wat tegenpruttelen liet hij zijn ploegmaat toch passeren.

   

  Maar Vettel kon de Mercedessen niet bedreigen en Leclerc werd ook nog het slachtoffer van een slechte pitstopstrategie. Vettel kreeg na de race natuurlijk vragen over de teamorders. "Ik weet niet of ik op die vragen wil antwoorden. Ik dacht dat ik sneller kon dan Charles. Meer wil ik niet zeggen, want jullie (de pers) trekken dan één zin uit zijn context en stellen het dan anders voor."

   

  Voor de GP van China had teambaas Mattia Binotto verteld dat Vettel de nummer 1 van Ferrari was. "Als er een 50-50 situatie is en we een keuze moeten maken, dan trekken we de kaart van Sebastian. Hij is de meest ervaren rijder." Enkele dagen later bezorgde zo’n beslissing hem wellicht al meteen kopzorgen.

  Mercedes-baas: "Je opent de doos van Pandora"

  Leclerc moest in de slotfase in de eerste GP van het seizoen, in Australië, ook al achter Vettel blijven. Ferrari denkt dat dit de beste manier is om voor de wereldtitel te gaan, maar de ironie is dat de Italiaanse renstal door de beslissingen in Australië en China punten heeft verloren.

   

  Mercedes-baas Toto Wolff had een opmerkelijke uitspraak in petto toen hij om zijn mening werd gevraagd. "Als je begint met zulke zaken, dat wordt snel heel ingewikkeld. Je creëert een precedent en je opent de doos van Pandora."

   

  Hij weet natuurlijk waarover hij spreekt. Vorig jaar vroeg hij aan Bottas om in Rusland de zege aan Hamilton te laten en tussen 2014 en 2016 moest Rosberg en Hamilton verzoenen.

  Bekijk de bewuste conversaties op YouTube