• home
 • video
 • pas verschenen

  De Weert over 55,089 km: "Dit record zal nog wel even blijven staan"

  Campenaert en De Weert

  Victor Campenaerts en Kevin De Weert: "We verstaan elkaar erg goed."

  Kevin De Weert en dokter/inspanningsfysioloog Ruud Van Thienen stonden Victor Campenaerts de voorbije weken een maanden bij, ook in Mexico. Ook voor hen smaakte het resultaat van hun poulain zoet.

  "De mensen hebben dit 1 uur op televisie gevolgd, maar weinig mensen weten wat hier allemaal aan vooraf is gegaan. De test in Grenchen na het WK was een eerste aanzet. Daarna was het aan mij om dit aan de ploeg te verkopen", vertelde De Weert, de performance manager bij Lotto-Soudal, de ploeg van Campenaerts.

   

  "In het begin waren er weinig enthousiastelingen, maar uiteindelijk was de voorbereiding wel top. Victor is op hoogtestage kunnen gaan en hij heeft de entourage meegekregen die hij had gevraagd."

  Poging 1: De Weert overmand door emoties

  "Niemand kan zich zo goed 1 uur focussen als Victor"

  De entourage en Campenaerts zelf leken op voorhand vrij zegezeker. "Om 2 redenen. Er is niemand die zich zo 1 uur kan focussen als Victor én hij heeft heel goeie testen afgelegd. Al heb ik vandaag wel geleerd dat zo'n test niet hetzelfde is als 1 uur volle bak gaan."

   

  "We zaten uiteindelijk vrij dicht bij de afstand die we gehoopt hadden. Ik wist dat 55 kilometer een stiekem doel was. Nu heeft hij een record neergezet dat toch wel even zal blijven staan."

   

  "We hebben ons nooit echt zorgen gemaakt, maar op minuut 40 had hij wel even een zwak momentje. Net wanneer Wiggins bij zijn poging ging versnellen. We wilden in het slotkwartier nog pushen, maar hij is er iets later aan begonnen. Zijn gevoel primeert. Wij staan daar met een tablet in de handen te roepen."

   

  De tandem De Weert-Campenaerts lijkt intussen een gouden combinatie. De voorbije jaren al bij de nationale ploeg, nu bij Lotto-Soudal. "We verstaan elkaar goed, ja. En we hebben nog doelen. Over 2 weken rijdt hij al de Ronde van Romandië, waar een proloog en een tijdrit op het programma staan. Ook daar doen we weer ons uiterste best."

  Poging 2: overgoten met champagne

  Dokter Van Thienen: "Laat die anderen nu maar komen"

  Inspanningsfysioloog en dokter Ruud Van Thienen genoot enkele uren na de succesvolle recordpoging nog na. “Het plan is perfect uitgevoerd en dat is bijzonder bevredigend”, vertelde hij aan onze man ter plaatse.

   

  “Het plan was om in eerste instantie een perfect egaal tempo te rijden en als het liep zoals verwacht, dan kon Victor de laatste 10 minuten nog even de gas opendraaien. Toen de voorsprong op Wiggins na 40 minuten even afnam, was dat geen leuk gevoel. Maar paniek was er niet.”

   

  “Het is vooral heel belangrijk geweest dat we een duidelijk plan hadden. We hebben dat 3 keer getest. We hadden een perfect schema per seconde wat we zouden doen.”

   

  “Als je dan dinsdag opstaat, dan weet je dat je deze dag over de vorige dagen moet leggen. Het enige wat veranderde was de focus, die hoger was. Maar het geeft ontzettend veel vertrouwen dat je kunt uitvoeren wat je geoefend hebt. Die drie testen hebben we doodserieus aangepakt. Die sacrale stilte van bij de start was er toen ook al.”

   

  Victor Campenaerts sloopte uiteindelijk de muur van 55 kilometer. “Of we daar op gehoopt hadden? Natuurlijk, maar dat wil vooraf niemand zeggen. Het doel was het record breken en in tweede instantie met zoveel mogelijk voorsprong. Laat die andere mannen maar komen. Dat we nu op het WK en de Spelen ambitieus mogen zijn? Dat denk ik ook. Dat mogen we wel zeggen.”