• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Maarten Vangramberen: "Stiekem wil Campenaerts het werelduurrecord verpulveren"

  Victor Campenaerts

  Niemand zit scherper op een fiets dan Victor Campenaerts.

  Maarten Vangramberen geeft u  3 redenen waarom Victor Campenaerts zich vanavond werelduurrecordhouder mag noemen. "Het liefst zou hij andere renners ontmoedigen om een aanval te plannen", weet onze man in Mexico.

  1) Een fenomenale voorbereiding

  Nog nooit is een atleet zo goed aan de start gekomen. Victor Campenaerts heeft twee maanden op hoogte getraind in het warme Namibië. Ook aan zijn fietspositie heeft hij maniakaal gewerkt. Met stabilisatie- en krachtoefeningen slaagt hij erin om die aerodynamische houding een uur lang vol te houden.

   

  Campenaerts heeft ook zijn buikademhaling intensief getraind. Als je goed oplet, zie je dat de Europese kampioen tijdrijden met een dikke buik zal rondrijden op de piste in Mexico. Op die manier kost het hem minder kracht om adem te halen.


  En natuurlijk is zijn fiets, The Campenator, ook tot in de puntjes getest door hem en zijn topteam.

  2) Zo strak als een speer

  Victor Campenaerts zit ongelooflijk aerodynamisch op zijn fiets, bijna als een speer. Daardoor vangt hij veel minder wind dan wie dan ook. Geen enkele renner kan die positie zo lang volhouden als Victor Campenaerts.


  Sir Bradley Wiggins beschikt over een gigantische motor waar hij gigantische wattages mee kan trappen. Omdat Campenaerts zo scherp op zijn fiets ligt, hoeft hij die wattages niet te duwen.


  Wiggins vestigde het werelduurrecord met 440 à 470 watt. Dat is immens. Dat gaat Campenaerts niet doen. Dankzij zijn aerodynamische houding hoeft hij zelfs geen gemiddeldes van 400 watt te rijden. Zelfs met 350 watt kan hij het record nog breken.

  3) Druk tilt hem naar een hoger niveau

  Victor Campenaerts kan ontzettend goed met de druk omgaan. Hij schreeuwt zijn ambities graag uit. Hij wilde de roze trui veroveren in de Giro. Dat lukte hem net niet, maar twee Europese tijdrititels én een WK-medaille heeft hij wel veroverd.


  Hij legt zichzelf - en zijn omgeving - die druk op. Dat tilt hem naar een hoger niveau. Er zijn weinig atleten die niet zouden bezwijken onder al die druk. Want iedereen kijkt straks naar hem.

  Zijn doel: 55,2 km of zelfs meer

  Bradley Wiggins legde in 2015 54,526 kilometer af op zeeniveau in Londen. Waar Victor Campenaerts op 1.880 meter uitkomt, wil hij niet uitspreken. 

   

  We hebben met veel mensen gesproken en 55,2 kilometer zou zijn ambitie zijn, maar stiekem denk ik dat Victor Campenaerts nog ambitieuzer is. Hij wil het record verpulveren.


  Gisteren hebben we hem nog rondjes van 15"99 zien rijden. Daarmee eindigt hij in de 58 kilometer. Dat haalt hij niet, maar boven de 55,2 wil hij zeker finishen. En het liefst zou hij andere atleten sterk ontmoedigen om een poging te wagen.

  Het Sportpaleis vs. de Velodromo Bicentario

  Straks kunt u bij ons de aanval van Victor Campenaerts meemaken vanuit de Velodromo Bicentario in Mexico, op bijna 10.000 km van België. Had een thuismatch in het Sportpaleis in Antwerpen ook niet gekund?

   

  Bradley Wiggins heeft het werelduurrecord voor eigen publiek in Londen gereden. Dat was een groot en commercieel spektakel, maar de wielerpiste in Aguascalientes ligt veel hoger, op 1.880 meter. En het voordeel van zo'n hooglandbaan is dat de lucht er een lage densiteit heeft. Hoe hoger je gaat, hoe minder luchtweerstand je voelt.


  Bovendien is het hier in Aguascalientes ook warm. En omdat warme lucht sterk beweegt, kan je er makkelijker doorklieven. Dat zijn de twee hoofdredenen waarom Victor Campenaerts het record van Wiggins hier aanvalt en niet in België.

   

  Daarnaast speelt de vorm en de structuur van de wielerpiste hier ook een rol. De piste bestaat uit Finse den en de bochten zijn vrij laag. Daardoor ondervindt Victor Campenaerts minder last van de middelpuntvliedende kracht, de kracht die je uit de bocht duwt. En als hij het record wil breken, zal hij 220 rondes of 440 bochten moeten rijden.

  Maarten Vangramberen

  VIDEO: Onze reporters blikken vooruit naar de aanval van Campenaerts

  Live op Sporza vanaf 17.30u

  Om klokslag 11u in Mexico, 18u in België, trapt Victor Campenaerts zijn Campenator op gang. Bij Sporza bent u er live bij.