• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Tiger Woods tot Kim Clijsters: de strafste comebacks in de sportgeschiedenis

  Een straf rijtje sponsors.

  Na een droogte van elf jaar veroverde Tiger Woods op de Masters zijn vijftiende major. De Amerikaanse golfer is niet de eerste die uitpakt met een straffe comeback. Een bloemlezing.

  Tiger Woods

  Tiger Woods mocht na 14 jaar opnieuw het befaamde groene jasje aantrekken na zijn eindzege op de Masters, de belangrijkste major van het jaar. Zijn laatste triomf op de Augusta International Golf Club dateerde al van 2005. De Amerikaanse golfer won in 2007 nog de US Open, maar door (privé)problemen tuimelde hij daarna van zijn voetstuk. Elf jaar later schrijft hij toch nog zijn vijftiende major op zijn palmares.

  Kim Clijsters

  Na haar eerste grandslamtitel op de US Open in 2005 sukkelde Kim Clijsters van de ene blessure in de andere. Na twee jaar afzien hakte ze een pijnlijke knoop door: ze zette een punt achter haar tenniscarrière. Maar na de geboorte van dochtertje Jada begon het toch weer te kriebelen bij Clijsters.

   

  Enkele maanden na haar comeback op het WTA-toernooi van Cincinnati verraste ze met haar tweede titel op de US Open (2009). Uiteindelijk zou ze in 2010 nog eens triomferen op Flushing Meadows, in 2011 veroverde ze de Australian Open.

  Freddy Maertens

  Halverwege de jaren 70 leek Freddy Maertens onklopbaar in het peloton. Onze landgenoot pakte de ene sprintzege na de andere, met als hoogtepunt de wereldtitel in het Italiaanse Ostuni in 1976. Maar bij een zware valpartij in de Giro brak hij zijn pols. Bovendien kampte hij met financiële zorgen: het einde van zijn wielercarrière leek in zicht.

   

  Tot de flamboyante ploegleider Lomme Driessens opdook en Maertens een minimumcontract aanbood. Een kans die hij met beide handen greep. In de Tour van 1981 pakte hij vijf etappezeges én de groene trui. Op het WK in Praag smaakte zijn wraak extra zoet met een nieuwe regenboogtrui.

  Thomas Van der Plaetsen

  Met de Europese titel bij de junioren en brons op het WK indoor lijkt tienkamper Thomas Van der Plaetsen klaar om op de grote deur te bonken. Tot in 2014 teelbalkanker werd vastgesteld: de atleet werd met spoed geopereerd en onderging een chemokuur.

   

  Nog geen jaar later verraste Van der Plaetsen met goud op de Universade van Gwangju. Dat de fysieke en mentale weerbaarheid van de meerkamper grenzeloos is, bewees hij met de Europese titel in Amsterdam in 2016.

  Peyton Manning

  Een operatie aan de nekwervels moet NFL-ster Peyton Manning verlossen van de pijn in zijn nek. Maar bij het ontwaken merkt de quarterback dat hij geen kracht meer heeft in zijn arm. De Amerikaan moet nog eens onder het mes en dan wacht een ellenlange revalidatie. Manning moet opnieuw leren werpen. 

   

  Maar wie twijfelde aan de comeback van de quarterback kreeg in 2016 ongelijk: hij loodste de Denver Broncos naar een 24-10-zege tegen de Carolina Panthers in de Super Bowl.

  Roger Federer

  Na jarenlang te domineren op de tenniscourts lijkt de ster van Roger Federer tanende. De Zwitser blijft vastzitten op 17 grandslamzeges en niemand denkt na een droogte van bijna 5 jaar dat er op de Australian Open in 2017 verandering in zal komen. Federer had net een half jaar in de lappenmand gelegen met een knieblessure.

   

  Maar de Zwitser verraste vriend en vijand door in de finale een break achterstand goed te maken in de vijfde set tegen rivaal Rafael Nadal. De onverwachte grandslamtitel lanceert Federer opnieuw, want met eindzeges in Wimbledon en de Australian Open zit hij aan 20 eindoverwinningen.