• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-ref over hands: "Jammer dat men voorbijgaat aan de intentie"

  Serge Gumienny

  Serge Gumienny floot tot 2017 op het hoogste niveau.

  De penalty van Racing Genk na hands van Brandon Mechele heeft zondag veel stof doen opwaaien. Oud-scheidsrechter Serge Gumienny stelt vast dat er veel onduidelijkheid heerst.

  Brandon Mechele kreeg de bal op zijn arm in de zestien en na het bekijken van de beelden wees scheidsrechter Alexandre Boucaut naar de stip. "In eerste instantie was het moeilijk te zien dat Mechele de bal met zijn arm beroerde. Zelf had ik niet gedacht aan hands", geeft Serge Gumienny toe.

   

  Het handspel van Mechele leek wel onvrijwillig. "In het reglement staat dat er bij hands sprake moet zijn van moedwilligheid. Maar voor de play-offs is meegedeeld hoe men dat zou interpreteren. Een bal tegen de arm die weg is van het lichaam is dan hands. Aan de intentie wordt voorbijgegaan en dat vind ik jammer, want zo staat het wel in het reglement."

   

  "Ik denk dat ze die instructies toch nog eens goed moeten toelichten, want nu zag je dat er zelfs bij de scheidsrechter nog twijfel was omdat je hier moeilijk kon spreken van intentie bij de speler."

   

  "Hands is altijd een grijze zone geweest met veel ruimte voor interpretatie. Met deze instructies heeft men geprobeerd om die interpretatiemarge wat kleiner te maken. Maar misschien kun je dan al beter naar een zwart-witsituatie gaan waarbij elke bal op de hand of arm bestraft wordt. Dan krijg je wel een ander spelbeeld, want aanvallers zullen dan misschien wel proberen om de bal moedwillig op de arm van een verdediger te mikken."

  Bekijk de bewuste fase hier nog eens opnieuw: