• home
 • video
 • pas verschenen

  Penalty of niet? Volgens reglement wel, "maar de regels deugen niet"

  Scheidsrechter Boucaut volgde het reglement tot op de letter.

  Genk heeft opnieuw een voorsprong van vier punten na winst in de topper tegen Club Brugge, maar de controversiële penalty voor de competitieleider blijft hét gespreksonderwerp. Nochtans geeft het vernieuwde reglement scheidsrechter Boucaut gelijk.

  Bij een 1-1-stand tussen Genk en Club Brugge lijkt het dubbeltje nog op elke kant te kunnen vallen, tot scheidsrechter Boucaut na tussenkomst van de VAR naar de stip wijst. Bij een carambole tussen Mechele en aanvaller Samatta, botste de bal tegen de elleboog van de Club-verdediger.

   

  "Dat was heel ongelukkig", oordeelde Gouden Schoen Hans Vanaken. "Het is belachelijk dat de bal op de stip gaat. Mechele kijkt niet eens naar de bal en krijgt de bal tegen de arm. Dit is een heel slechte en belachelijke beslissing. Het is erg dat je zo op achterstand moet komen."

  Reglement houdt geen rekening meer met intentie

  Maar was het wel een "slechte en belachelijke beslissing"? Volgens de oude spelregels zou de fase waarschijnlijk geen strafschop hebben opgeleverd. Handspel hield toen in dat de speler vrijwillig de bal speelt met de hand of de arm. Er werd dus gekeken naar de intentie van de beweging.

   

  Maar omdat die beschrijving moeilijk interpreteerbaar was, werden de reglementen onlangs herschreven. De intentie is niet meer relevant, de afstand van de arm tot het lichaam wel. Dit zegt het reglement:

  1. "Een bal die tegen een hand komt die dicht bij het lichaam staat, wordt niet bestraft met hands als er geen beweging naar de bal is."
  2. "Een arm die weg van het lichaam staat, die bij een sliding opengaat of gewoon boven de schouder wordt gehouden, wordt wel bestraft met handspel. Ook als de bal van dichtbij wordt aangeschoten of als de speler met de rug naar de bal staat en niet ziet wat op hem afkomt."
  3. "Een speler die tegen zijn eigen arm kopt, wordt niet bestraft."

  Scheidsrechter Boucaut volgde het reglement (punt 2) dus tot op de letter. Toch was zelfs Genk-coach Philippe Clement niet overtuigd. "Ik heb de fase gezien en voor mij is het geen penalty", zei hij. "Ik vind het een slecht reglement, de regels deugen niet. De nieuwe regels zijn moeilijk voor iedereen, maar ik denk niet dat het de match beslist heeft."

  Beoordeel de strafschopfase nog eens:

  Ook in Genk-Gent waren er twee discutabele strafschopfases: