• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Pro League: "Stewards mogen niets, ze hebben meer bevoegdheden nodig"

  Naar aanleiding van het supportersgedrag van Anderlecht-fans tegen Standard pleit de Pro League voor meer bevoegdheden voor stewards. "Stewards weten hoe bengaals vuur eruit ziet, maar moeten doortastender mogen fouilleren."

  Volgens de Pro League, de belangenvereniging van de 24 profclubs in het Belgisch voetbal, moet er dringend werk gemaakt worden van een professionalisering van het werk van stewards. Die fouilleren supporters bij het betreden van het voetbalstadion, maar hebben te weinig bevoegdheden om grondige controles te doen.

   

  Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem pleitte voor extra opleidingen voor stewards na de "Clasico", maar dat zal volgens de Pro League niet voldoende zijn. "We appreciëren de snelle en constructieve reactie van de minister, maar de sleutel ligt niet zozeer bij bijscholingen."

   

  "Stewards weten vanuit hun jarenlange ervaring goed genoeg wie de risicogroepen zijn, hoe Bengaals vuur eruit ziet en waar supporters het materiaal wegsteken. Het gaat er vooral om dat hun bevoegdheden uitgebreid moeten worden. Stewards moeten de autoriteit krijgen om doortastender te fouilleren en moeten ook de identiteitskaart kunnen vragen."

   

  Niet alleen de beperkte controles, maar ook de hoge politiekosten zijn voor de Pro League een argument om de bevoegdheden van stewards uit te breiden en het zwaartepunt van de wedstrijdbeveiliging te verplaatsen naar de clubs. Vorig jaar sloten clubs in totaal bijna honderd eigen supporters uit.