"Eigen fans vallen Anderlecht-DNA aan, de grandeur is weg"

  Witte rook wordt zwarte rook bij Anderlecht.

  Door aanhoudend paars-wit supportersprotest is Standard-Anderlecht vrijdagavond abrupt stilgelegd. Een aantal fans van Anderlecht bestookte het veld met pyrotechnisch materiaal, wat de club ongetwijfeld duur te staan zal komen. Tom Boudeweel woonde de match bij als radiocommentator en blikt terug op een bewogen avond.

  "Ik was enkele jaren geleden op Charleroi-Standard. Die wedstrijd is ook stilgelegd, omdat het er ver over ging. Toen hebben beide teams geen punten gekregen, maar wat ik vrijdagavond zag in Luik heb ik nog nooit gezien", zegt Tom Boudeweel op Radio 1.

   

  "In de hel van Sclessin kun je natuurlijk altijd iets verwachten. Standard is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Zo begon de wedstrijd al wat later, omdat er vanuit het sfeervak van Standard heel wat pyrotechnisch materiaal was afgevuurd. Daar kijken we op zich al niet meer van op."

   

  "Maar wat gisteren gebeurde leek wel opgezet spel van de supporters van Anderlecht. Als je tot 3 keer toe vuurpijlen, rookbommen en voetzoekers gooit in de rug van de Standard-doelman, dan kun je alleen maar besluiten: dit kan toch niet? Dit doe je toch niet?"

   

  "Als je dan achteraf bepaalde Anderlecht-fans hoort zeggen dat ze dat materiaal bewust meegenomen hebben en telkens na een tegendoelpunt bewust gebruikt hebben, dan is dat sabotage."

  "Een absoluut dieptepunt"

  "Dit is het absolute dieptepunt van de club Anderlecht. De club wordt immers van binnenuit vernederd door zijn eigen fans. Fans in het voetbal zijn je eigen familie, je eigen vlees en bloed."


  "Als je je eigen club bewust met 5-0 laat verliezen - zeker in de sportieve situatie waarin Anderlecht zich bevindt op zoek naar een troostprijs (Europees voetbal), dan  moet je nogmaals concluderen dat dit een absoluut dieptepunt is."

  "Hoe geraakt dat materiaal allemaal binnen?"

  Eén van de vragen die na zulke incidenten gesteld worden, is hoe dat vuurwerk en die rookbommen toch telkens weer een voetbalstadion binnengeraken?

   

  Boudeweel: "Het is allemaal verboden, maar ook ik vraag me elke week af hoe dat materiaal in godsnaam allemaal in een stadion geraakt. We kennen de trucjes door het materiaal mee te geven aan vrouwen en kinderen, omdat die minder goed gefouilleerd worden. We weten ook dat die vuurpijlen snel gemon- en gedemonteerd kunnen worden, maar dit waren er zoveel..."


  "Bovendien was dit een wedstrijd met buscombi. Je kon alleen tickets kopen bij erkende supportersclubs. Je rijdt dus in een erkende bus en onder begeleiding van politie en eigen stewards naar het uit-stadion. Die stewards staan dan ook nog eens in het supportersvak en zien wat er gebeurt. Dat moet toch allemaal doorgegeven worden, vraag ik me dan af? Dat is een thema voor de veiligheidsdiensten en de Pro League."

   

  "Dit zal sowieso niet blauw-blauw gelaten worden. Manager Michael Verschueren zegt dat de club dit soort situaties niet in de hand heeft, maar ik denk dat Anderlecht zwaar gestraft zal worden."


  "Vrijdagavond was er al de verklaring van de Pro League dat de interne procedure opgestart wordt. Dat betekent dus een boete van 50.000 euro voor Anderlecht. Ik denk ook dat het bondsparket van de KBVB in actie zal schieten en ik vraag me af of ook de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken er niet bij betrokken zal worden."

  "Wie gaat dit rechttrekken?"

  Anderlecht stevende af op een 4e opeenvolgende nederlaag. De 2-0 die op het bord flikkerde wordt mogelijk omgezet in een nog zwaardere 5-0. Het is al tientallen jaren geleden dat paars-wit nog zo'n slechte reeks neerzette.

   

  Boudeweel: "Anderlecht heeft lang moeten strijden om in POI te geraken. Dat is al straf voor zo'n club, maar die problematiek dateert niet van vandaag, gisteren of vorige week. Het minder goeie voetbal is al aan tijdje ingezet en de grandeur is al een tijdje verdwenen."

   

  "Ik ben een veertiger en heb het grote Anderlecht nog gekend, met de klasse op en naast het veld, de trofeeën en de vele titels. De laatste jaren is dat allemaal verwaterd. De neergang is al ingezet voor de komst van voorzitter Marc Coucke.

   

  "Anderlecht is de laatste tijd wel op zoek gegaan naar het DNA van de club, met de terugkeer van Pär Zetterberg, filmpjes op de sociale media, de sterren van weleer die de aftrap komen geven, heel wat jong talent dat een contract kreeg..."

   

  "Maar dat waren zoethoudertjes voor het publiek, want de sportieve resultaten kwamen niet. Het Anderlecht-DNA is heel ver weg en nu beginnen de eigen fans dat Anderlecht-DNA ook nog eens aan te vallen. Dan ben je als club heel ver van huis. De grote vraag is nu: wie gaat dit rechttrekken?"

  Scheidsrechter maakt einde aan de partij: