• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Anderlecht krijgt boete van 50.000 euro, Pro League doet oproep: "Laat stewards grondig fouilleren"

  Anderlecht-fans steken pyrotechnisch materiaal af in hun vak.

  De gebeurtenissen tijdens Standard-Anderlecht zinderen na. Hoe moet het voort? Welke club wordt bestraft? En vooral: hoe kan zoiets gebeuren? Wij vroegen het aan Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League. 1 ding is ondertussen al zeker: Anderlecht moet een boete van 50.000 euro betalen.

  Wat gebeurt tijdens de wedstrijd?

  "De Pro League heeft een intern reglement dat handelt over de tijdelijke of definitieve stopzetting van een wedstrijd bij verstoring door toeschouwers in de tribunes", zegt Pro League-woordvoerder Stijn Van Bever bij Sporza.

   

  "De procedure houdt tijdens een wedstrijd drie stappen in. Eerst wordt een waarschuwing uitgesproken in het stadion, vervolgens is er de tijdelijke stopzetting en als laatste wordt de wedstrijd definitief stopgezet na een tweede waarschuwing. Gisteren zijn die drie stappen allemaal overlopen."

  De procedure houdt tijdens de wedstrijd drie stappen in. Die zijn gisteren allemaal overlopen.

  Pro League

  Scheidsrechter legt de wedstrijd volgens de procedure stil.

  Hoe moet het voort?

  "De procedure die ik net besprak mondt uit in een vergoeding van 50.000 euro voor de club die het ten laste wordt gelegd (in dit geval Anderlecht, red)", zegt Van Bever over de mogelijke sancties.

   

  "Anderzijds komt het voorval ook voor de Geschillencommissie Betaald Voetbal van de Belgische Voetbalbond. Zij zullen een sportieve uitspraak (forfaitscore of herspeling van de wedstrijd, red) doen en kunnen ook een bijkomende financiële straf uitspreken."

   

  "De boete van 50.000 euro ligt sowieso vast *. Het was gisteren duidelijk van waar de verstoringen kwamen. Veel twijfel bestaat daar niet over. De uitslag van de wedstrijd en andere sancties liggen nu bij de Voetbalbond."

  25.000 euro x 2

  * De Pro League communiceerde ondertussen al dat Anderlecht inderdaad een boete van 50.000 euro moet betalen voor de definitieve staking van de wedstrijd: 25.000 euro wanneer de wedstrijd tijdelijk wordt stilgelegd, 50.000 euro voor de definitieve stopzetting.

   

  De boete moet wel nog bekrachtigd worden door de raad van bestuur, maar dat lijkt een formaliteit en zal gebeuren tijdens de zitting van 7 juni.

   

  "De Pro League betreurt het voortijdig einde van de sportieve strijd door het onverantwoorde gebruik van pyrotechnisch materiaal. Zoals in vorige oproepen blijft de Pro League benadrukken dat pyrotechnisch materiaal gevaarlijk is en risico's inhoudt voor de veiligheid van iedereen op en rond het veld", klinkt het in een persbericht.

  Het was gisteren duidelijk van waar de verstoringen kwamen. Veel twijfel bestaat daar niet over. De uitslag van de wedstrijd en andere sancties liggen nu bij de Voetbalbond.

  Pro League

  Anderlecht-fans gooiden gisteren vuurpijlen op het veld.

  Hoe komen die vuurpijlen het stadion binnen?

  Veel mensen vragen zich af hoe de vuurpijlen en bommetjes het stadion binnen kunnen gesmokkeld worden. Van Bever legt het uit. "De stewards die instaan voor de fouillering van de toeschouwers kunnen slechts oppervlakkig fouilleren. Dat houdt in dat zij, in tegenstelling tot de politie, niet grondig en diepgaand mogen fouilleren."

   

  "De zaken die we gisteren zagen, zijn van omvang ook niet heel groot en het is moeilijk om die te detecteren bij een oppervlakkige fouillering. Wij hebben dat in het verleden ook al vastgesteld en daarom hebben we vorig jaar bij de hervorming van de voetbalwet gevraagd om de stewards ook grondige fouilleringen te laten doen. Die vraag is toen niet weerhouden."

   

  "Er zijn dan ook geen betere argumenten dan de voorvallen van gisteren om de vraag nog eens op tafel te leggen. Het gaat om de veiligheid van iedereen in het stadion. De dingen die gisteren op het veld zijn gegooid, zijn potentiële wapens."

  We hebben vorig jaar bij de hervorming van de voetbalwet gevraagd om de stewards ook grondige fouilleringen te laten doen. Die vraag is toen niet weerhouden.

  Pro League

  Kan ook Standard iets verweten worden?

  Zijn ook de fans van Standard hun boekje te buiten gegaan? "We hebben gezien dat gisteren tijdens de wedstrijd langs beide kanten vuurpijlen zijn afgestoken", zegt Van Bever.

   

  "De "match delegate" zal zijn verslag hebben opgemaakt en dat gaat naar het bondsparket. Daar wordt dan een beslising genomen."

  Meer over Standard-Anderlecht:

  Sclessin in lichterlaaie.