• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Malinovski is vrijgesproken: "Hij krijgt het voordeel van de twijfel"

  Roeslan Malinovski werd onder meer bijgestaan door zijn coach Philippe Clement.

  De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Genk-speler Roeslan Malinovski vrijgesproken. Bondsprocureur Kris Wagner eiste een schorsing van zeven speeldagen na vermeend natrappen, maar de commissie is daar niet in gevolgd. Malinovski kan zondag dus gewoon spelen tegen Club Brugge.

  Roeslan Malinovski had volgens bondsprocureur Kris Wagner 7 matchen verdiend voor zijn - volgens de procureur opzettelijke - trap richting Birger Verstraete. Racing Genk zelf eiste de vrijspraak. De Geschillencommissie volgt de visie van de club.

   

  Genk had door een professor van de KU Leuven een analyse van het valincident laten maken. Die weerlegde dat Malinovski - zoals het bondsparket beweert - "de mogelijkheid had om in de andere richting te draaien".

   

  "Gezien er geen reden is om de stelling van de verdediging als onaannemelijk te beschouwen, blijft er minstens twijfel bestaan omtrent het al dan niet opzettelijke karakter van de gepleegde feiten."

   

  "Die twijfel speelt in het voordeel van de betrokkene en dus dringt de vrijspraak zich op", concludeert de Geschillencommissie. Het bondsparket kan wel nog in beroep gaan.

  Einde van een bewogen dag

  Met de uitspraak komt er een einde aan een bewogen dag op de bond. Na een pleidooi van meer dan twee uur bleef bondsprocureur Kris Wagner bij zijn besluit dat hij afgelopen maandag nam: zeven speeldagen schorsing en een boete van 7.000 euro. Hij houdt vast aan het idee dat Roeslan Malinovski opzettelijk Birger Verstraete wou raken. 

   

  "Als Malinovski beweert dat hij ongecontroleerd is gevallen, is dat een belediging voor hemzelf. Want ook peuters vallen ongecontroleerd, zelfs kleuters doen dat niet meer", aldus de bondsprocureur.

   

  Wagner kwam overigens in zijn hele uitleg vaak met opmerkelijke uitspraken. "Ik lees een conclusie van een wetenschappelijke dokter van de KU Leuven die Malinovski zou moeten vrijpleiten. Die dokter is gespecialiseerd in fractuurpreventie bij bejaarden. Dat is niet te vergelijken met een profvoetballer", aldus Wagner. 

  Malinovski: "Ik zag Verstraete niet bij mijn val"

  Malinovski zelf, die geflankeerd werd door onder meer zijn coach Philippe Clement, ontkende dat er van enige intentie sprake was. Bij Genk eisten ze dan ook de vrijspraak.

   

  "Ik probeerde de bal af te schermen aan de cornervlag, maar Verstraete trok me neer en ik belandde op mijn rug. Daarna raakte ik hem, maar er was geen enkele intentie om te blesseren. Omdat ik viel, zag ik hem niet."

   

  Clement zelf nam ook even het woord. "Ik geef mijn spelers altijd mee dat ze fair moeten spelen. Zowel bij Waasland-Beveren als bij Genk had ik de ploegen die het minste fouten
  maakten. Ik ben als coach heel streng over provocaties en incidenten. Ze weten dat zoiets niet mag gebeuren, dat heb ik ze heel duidelijk ingeprent."

  Malinovski houdt vol dat hij geen enkele intentie had om Verstraete te raken.