• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Titelkoorts in Belgisch hockey: wie volgt Dragons op als landskampioen?

  KHC Dragons was vorig seizoen de beste Belgische hockeyclub.

  KHC Dragons was vorig seizoen de beste Belgische hockeyclub.

  Zondag beginnen de play-offs in de 1e klasse van het Belgische hockey. PlaySports-commentator en kenner van het Belgische hockey Floris Geerts analyseert voor u het nieuwe competitieformat, de favorieten én de outsiders: "Zou fameuze stunt zijn mocht Dragons 5é titel op rij winnen".

  Nieuw competitieformat

  De invoering van de Pro League heeft ervoor gezorgd dat er voor het eerst ook kwartfinales worden gespeeld. Omdat acht van de twaalf ploegen nog kans maken op de titel, zorgt dat voor meer druk bij de grote favorieten Waterloo Ducks en Racing. Outsiders Léopold en Gantoise hopen allicht op een uitschuiver van die toppers.

   

  Onder druk van de internationale kalender beslisten de Belgische clubs de competitie te hervormen. De reguliere competitie werd tot dan toe afgewerkt in twee poules. Binnen de eigen poule werden heen- en terugwedstrijden afgewerkt. Daarnaast speelde iedereen ook één keer tegen de ploegen uit de andere poule. Gevolg, amper 16 reguliere wedstrijden in plaats van 22.

   

  In de plaats van die acht wedstrijden werden de play-offs wel uitgebreid. De top 4 van iedere poule plaatste zich immers voor de kwartfinale van de play-offs. De overige 4 ploegen spelen nog play-downs.

   

  Dat nieuwe format leverde één slachtoffer op. Braxgata, de ploeg van Red Lion Loick Luypaert en Nederlands international Sander Baart, plaatste zich verrassend genoeg niet voor de play-offs. Al mag Braxgata in die play-downs met Antwerp, Daring en White Star niet in de problemen komen.

  De favorieten: geen drie, maar twee

  In de hockeykrant bij uitstek, La Libre Belgique, spreken ze over drie favorieten. Allicht uit Brussels chauvinisme noemen zij ook Léopold, maar voor mij zijn er maar twee favorieten: Waterloo Ducks en Racing.

  De Waterloo Ducks: topfavoriet, maar minder indrukwekkend dan voor Nieuwjaar

  In de reguliere competitie staken de twee groepswinnaars er met kop en schouders bovenuit. Waterloo Ducks pakte weliswaar de meeste punten, maar ik vind de topfavoriet op dit moment minder indrukwekkend dan voor Nieuwjaar.

   

  Het uitvallen van de Franse topverdediger Victor Charlet is bovendien een serieuze tegenvaller voor Les Canards. Charlet is niet alleen belangrijk achterin, hij behoort met z’n strafcorner bij de internationale top.

   

  Voorts is hij ook belangrijk bij de verdedigende corner. Ondanks zijn afwezigheid blijft de kern van Watducks bijzonder sterk met wereldkampioenen Vincent Vanasch, Gauthier Boccard, Simon Gougnard en een kransje toekomstige Red Lions.

   

  Vorig seizoen begon Waterloo Ducks ook als favoriet aan de play-offs, maar kwam in de finale ruim tekort tegen Dragons, uitgerekend de tegenstander in de kwartfinale. Niet meteen een cadeau als je als nummer één de play-offs ingaat.

  Het uitvallen van topverdediger Victor Charlet is een serieuze domper voor de Waterloo Ducks.

  Het uitvallen van topverdediger Victor Charlet is een serieuze domper voor de Waterloo Ducks.

  Uitvallen van Franse topverdediger Charlet is serieuze tegenvaller voor Waterloo Ducks

  Racing bulkt van het talent

  Racing is op zijn beurt al jaren een landstitel aan het najagen. Na telkens net niet kan het volgens mij dit jaar wel eens raak zijn. De Brusselaars verloren geen enkele wedstrijd in de reguliere competitie en beginnen stilaan in topvorm te geraken.

   

  Net als Waterloo Ducks is Racing een ploeg die bulkt van het talent. Tom Boon speelt één van z’n sterkste seizoenen. De Belgische topschutter scoorde maar liefst 29 keer, niemand deed beter in Europa. Koppel dat aan de minst gepasseerde defensie van het land en een tactisch sterke coach als Xavier Reckinger, dan zou Racing wel eens de eerste kampioen sinds 2008 kunnen zijn die niet Dragons of Waterloo Ducks heet.

   

  Op papier heeft Racing trouwens het gemakkelijkste parcours richting de finale. Te beginnen met Herakles, dat geen enkele keer kon winnen van een play-offploeg.

  Sanchez van Gantoise en Brunet van Leopold vechten een verbeten strijd uit om de bal.

  Sanchez van Gantoise en Brunet van Leopold vechten een verbeten strijd uit om de bal.

  De outsiders: Gantoise, Léopold en Orée

  Gantoise, Léopold en Orée hebben zich tijdens het seizoen echt ontpopt tot outsiders. Vorig seizoen streed Gantoise lang mee voor een plaats in de top 4, maar uiteindelijk kwamen de Gentenaren tekort.

   

  Die tekortkomingen werden grotendeels weggewerkt met het aantrekken van strafcornerkanon Leandro Tollini. De 22 strafcornerdoelpunten van de Argentijn hebben een groot aandeel in het Gentse succes. De kern van Pascal Kina heeft genoeg internationale kwaliteiten. Al is de vraag hoe de Belgische spelers in de play-offs voor de dag komen. Behalve wereldkampioen Antoine Kina zijn de Belgische spelers toch vooral jong en onervaren.

   

  Dan is er meer ervaring bij Léopold. De recordkampioen is een vaste klant in de play-offs. Enkele jaren geleden waren ze nog Belgisch kampioen bij de junioren en die generatie kan zich stilaan meten met de grote jongens. Het is een ploeg zonder echte zwaktes, maar ook zonder grote sterktes. Dat kan misschien genoeg zijn om die andere outsider Orée in de kwartfinale te kloppen, maar ik twijfel of Léopold het ook kan tegen Waterloo Ducks of Dragons in de halve finale.

   

  Voor het seizoen werden ze door weinigen getipt, maar Orée legde Racing lang het vuur aan de schenen in de strijd om groepswinst. De club aan het rand van het Zoniënwoud kan teren op een tiental internationals. Dat zijn lang niet allemaal wereldtoppers, maar wel mannen die voltijds met hockey bezig zijn. Dat contingent wordt aangevuld daar voormalig Red Lion Alexander de Pauw en Olympisch kampioen Facundo Calioni. Kortom, een sterke ploeg met een sterke thuisreputatie op hun slechte veld. Niet onbelangrijk, want Orée heeft in play-offs ook telkens het thuisvoordeel.

  Dragons blijft Dragons. Er staan op de belangrijke momenten zit in het DNA van de club

  Florent van Aubel van Dragons (rood-zwart) zit in een sandwich bij Adriaensen en Hannes van Braxgata (blauw)

  Wat met landskampioen Dragons?

  Het zou me enorm verbazen mocht Dragons een 5de opeenvolgende landstitel pakken. De club uit Brasschaat nam vorige zomer afscheid van maar liefst 9 spelers, onder wie wereldspeler Arthur van Doren en de topschutter van het WK Alexander Hendrickx. De voorbije maanden bouwde coach Jean Willems aan een nieuwe ploeg, maar die heeft de voorbije maanden niet de indruk gegeven echt mee te kunnen doen om de prijzen.

   

  Maar Dragons blijft Dragons. Er staan op de belangrijke momenten zit in het DNA van de club. Veel zal afhangen van de prestaties van de jongere spelers. Kunnen zij na enkele jaren in de schaduw nu zelf het verschil maken? Met alleen Duits international Tobias Walter in doel en Red Lions Felix Denayer en Florent Van Aubel zal het niet lukken.