• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  5 Belgische outsiders die voor een Vansummeren-scenario kunnen zorgen

  Johan Vansummeren.

  In 2011 mocht Vansummeren de kassei verrassend mee naar huis nemen.

  Voorlopig kon nog geen enkele landgenoot het zegegebaar maken in de voorjaarsklassiekers. Maar in Parijs-Roubaix krijgen onze landgenoten een nieuwe kans. Kan een verrassende Belg een Vansummeren-scenario uit zijn benen schudden?

  Outsiders & Parijs-Roubaix

  Alberto Bettiol. Voor de wielerkenners onder ons geen onbekende naam, maar dat de Italiaan zo'n wereldprestatie zou neerzetten in de Ronde van Vlaanderen hadden maar weinigen zien aankomen. Een outsider die wint, krijgen we hetzelfde scenario in Parijs-Roubaix? Het zou zomaar kunnen. 

   

  In tegenstelling tot de Ronde van Vlaanderen stonden er in het verleden in Parijs-Roubaix wel wat meer onverwachte namen op het hoogste schavotje. Daarvoor moeten we niet diep in het geheugen tasten, denk maar aan het jaar dat Matthew Hayman de Roubaix-droom van Boonen de kop induwde in 2016.

   

  Ook Stuart O'Grady (2007), Magnus Bäckstedt (2004), Servais Knaven (2001) en Frédéric Guesdon (1997), om er maar enkele te noemen, kwamen enigzins verrassend als eerste over de meet.

   

  Ook als we naar onze landgenoten kijken, is een outsider-scenario niet onmogelijk op de kasseien van de Hel. 1988 doet ons terugdenken aan de succesvolle lange vlucht van Dirk Demol, Johan Vansummeren zit nog iets verser in het geheugen. Hij mocht in 2011 de kassei mee naar huis nemen nadat hij onder meer topfavoriet Cancellara achter zich liet.

   

  Bij de grote Belgische kanshebbers zit het in Parijs-Roubaix elk jaar wel snor. Maar hoe zit het dit jaar met outsiders?  

  Johan Vansummeren.

  Vansummeren won in 2011.

  5 Belgische outsiders om in de gaten te houden

  Wat dacht u van Stijn Vandenbergh? De renner van AG2R La Mondiale reed in het verleden vaak in dienst van verschillende kopmannen. Denk maar aan Boonen en Naesen. Ook dit jaar is Naesen de kopman in het Franse team, maar met een sterke Vandenbergh op de kasseien in Roubaix weet je maar nooit.

   

  Of verrast Jens Debusschere? De Katjoesja-Alpecin-renner noteerde dit seizoen in Nokere Koerse zijn beste resultaat in het Vlaamse voorjaar (9e), maar de sprinter stoomt zich elk jaar klaar voor Parijs-Roubaix. In 2015 kwam hij als negende over de streep op de Vélodrome in Roubaix. Vorig jaar werd hij tiende. Wat wordt het dit jaar?

   

  Net als Debusschere zocht ook Jürgen Roelandts andere oorden op dit seizoen. In de Hel van het Noorden is onze landgenoot het speerpunt van Movistar. Sterke resultaten reed Roelandts door ziekte nog niet dit seizoen, zijn beste notering in Roubaix is een 14e stek (2011). Schittert hij zondag voor het eerst voor zijn Spaanse werkgever?

   

  Bij Lotto-Soudal komen zes Belgen aan de start. De Belgische formatie hoopt onder meer op een glansprestatie van Jens Keukeleire. De Lotto Soudal-renner is bezig aan een sterk voorjaar. In de Omloop Het Nieuwsblad (11e), Kuurne-Brussel-Kuurne (7e), E3 Harelbeke (14e), Gent-Wevelgem (15e), Dwars door Vlaanderen (11e) en de Ronde van Vlaanderen (12e) eindigde hij steeds kortbij. Misschien zou het zondag wel eens raak kunnen zijn.

   

  En ten slotte een outsider die de voorbije jaren als favoriet door de Hel hobbelde: Sep Vanmarcke. Hoewel sommigen de EF Education First-kopman als favoriet blijven zien, is het toch nog afwachten of Vanmarcke voldoende hersteld is van zijn val in de E3 Harelbeke. Vanmarcke leek nochtans goed op dreef, met de winst in de openingsrit van de Haut Var als veelbelovende start van het seizoen. In 2013 werd hij tweede in Roubaix, in 2014 en 2016 belandde hij net naast het podium (4e). Fleurt Vanmarcke zijn voorjaar op met een onverhoopte zege op de kasseien?

  Wout van Aert

  Wat kan Wout van Aert dit jaar op de Franse stenen?

  Aan Belgische topfavorieten geen gebrek

  Naast de outsiders onder de Belgen, dokkeren er ook enkele Belgische topfavorieten rond op de Franse stenen. Op een zege in het voorjaar is het vooralsnog wachten voor onze landgenoten. Maar Greg Van Avermaet zal ongetwijfeld gebrand zijn op de overwinning. 

   

  Ook Oliver Naesen vertoeft de laatste weken in topvorm, al gooide een bronchitis wat roet in het eten. En wat met misschien wel dé man om in de gaten te houden: Wout van Aert? En bij Trek-Segafredo rekenen ze onder meer op een Jasper Stuyven die boven zichzelf uitstijgt. 

   

  En dan hebben we nog het sterke Deceuninck-Quick Step-blok. Pakt Philippe Gilbert zijn vierde monument? Of kan Yves Lampaert eindelijk eens schitteren in zijn Belgische driekleur? Bij die andere Belgische formatie, Lotto Soudal, houden ze dan weer Tiesj Benoot achter de hand.

   

  Ten slotte is het afwachten wat het 21-jarige talent Jasper Philipsen zal uitsteken in zijn eerste Roubaix bij de profs. Voor onze jonge landgenoot wordt het in elk geval een interessante leerschool.

  Live op Sporza

  Parijs-Roubaix is zondag live te volgen bij Sporza. Vanaf 11.00u kan u terecht op onze website met livestream. Of u kan afstemmen op één of op Radio 1.