• home
 • video
 • pas verschenen

  Makelaar Francis over voorstel Pro League: "Gaat niet over kern van het probleem"

  Het voorstel van de Pro League om de macht van makelaars aan banden te leggen valt niet echt in de smaak bij die makelaars zelf. Stijn Francis, vertegenwoordiger van onder meer Dries Mertens en Toby Alderweireld, reageert: "Het reglement is in het voordeel van de clubs en niet in het belang van de spelers of de makelaars."

  "Ik ben een beetje verbaasd", reageert Stijn Francis in De Ochtend over de plannen van de Pro League. De koepel van Belgische profclubs wil makelaars verbannen bij inkomende clubtransfers.

   

  "De meeste clubs hebben maar een aantal medewerkers om inkomende transfers te doen. Ze rekenen heel vaak op makelaars. Er lopen honderden makelaars rond die iets proberen te realiseren voor die clubs."

   

  "Als je hen allemaal uitschakelt, dan weet ik niet in welke mate dat gunstig is voor de clubs zelf. En voor de makelaar valt natuurlijk een bron van inkomsten weg."

   

  "Maar wat me vooral opvalt: het gaat niet over de kern van het probleem, namelijk transparantie. De speler zal nu wel op de hoogte zijn van wat zijn makelaar verdient (aangezien de speler zelf zijn commissie op de transfer zal moeten betalen, red), maar dat een makelaar niet tegelijk mag optreden  voor een speler en club is volledig in strijd met de realiteit."

   

  "De Pro League komt zeker tegemoet aan enkele zaken. Maar de Pro League wordt gevormd door de clubs. Niemand hoeft dus verrast te zijn dat het reglement in het voordeel van die clubs is en niet in het belang van makelaars en spelers. Dat frustreert mij wel."