• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Rutten: "Voor Anderlecht rest er nog 1 doel: Europees voetbal halen"

  Anderlecht-coach Fred Rutten wil kost wat kost nog Europees voetbal halen met Anderlecht.

  Anderlecht-coach Fred Rutten wil kost wat kost nog Europees voetbal halen met Anderlecht.

  Op de traditionele personferentie blikte Anderlecht-coach Fred Rutten vandaag vooruit naar de match tegen Standard van morgen. De Nederlander trekt ondanks drie nederlagen toch met een enigszins positief gevoel naar Sclessin: "Ik zie hoe er getraind wordt bij ons, dat zit goed."

  Rutten: "Die nederlagen waren helemaal niet nodig"

  De prestaties van Anderlecht in play-off 1 zijn vooralsnog niet om over naar huis te schrijven. Anderlecht verloor zijn eerste drie wedstrijden (3-0 tegen Racing Genk, 2-3 tegen Club Brugge en 1-2 tegen Antwerp), en staat pas vijfde in de stand, op 12 punten van leider Genk. Welke conclusies trekt Rutten uit die slechte start?"

   

  "Ik onthoud dat, behoudens één wedstrijd, die nederlagen helemaal niet nodig waren. Je
  kan soms beter helemaal kapot worden gespeeld, zodat je goed beseft: vandaag konden we écht niet winnen. In de voorbije wedstrijden heb ik echter nooit een gevoel van onmacht gekend.”

   

  “Dat we op het einde van de reguliere competitie de nul hielden en daar nu niet meer in slagen? Tja, nu worden de kleine foutjes wel afgestraft. In de play-offs komt het op de details aan."

   

  “Voor Anderlecht rest er nog 1 doel: Europees voetbal halen. Zolang het cijfermatig mogelijk is, mag je dat niet opgeven. Zo ziet de hele club het."

  Voor ons was het beter geweest dat Standard een positief resultaat had gehaald in Brugge, want nu moeten zij ook uit hun pijp komen

  "Ik trek met een positief gevoel richting Luik"

  Rutten was na de match tegen Antwerp vorige zaterdag flink aangeslagen. Naar eigen zeggen zou hij “meer dan 24 uur” nodig hebben om er terug bovenop te geraken. Is de Nederlandse coach al hersteld van de klap?

   

  “Jazeker”, lacht Rutten. “Ik ben er weer helemaal bovenop. Nederlagen doen altijd pijn, maar gelukkig is de energie snel teruggekeerd om de ploeg voor te bereiden op de volgende match. Het zit goed in het kopje.”

   

  Ook Standard, de volgende tegenstander van Anderlecht in play-off 1, kreeg klop op de vorige speeldag: het verloor met 4-0 van Club Brugge. “Voor ons was het beter geweest dat ze een positief resultaat hadden gehaald, want nu moeten zij ook uit hun pijp komen", denkt Rutten.

   

  "Dat we in onze laatste 12 matchen op Sclessin slechts eentje wonnen, is niet belangrijk. Het moment dat je daar punten gaat pakken, komt statistisch gezien ook steeds dichterbij. Ik trek sowieso met een positief gevoel richting Luik. Ik zie wat er bij ons gebeurt in de kleedkamer, en ik zie hoe er getraind wordt: dat zit goed."

  De Anderlecht-supporters uitten hun onvrede tijdens de match tegen Antwerp met grote spandoeken.

  De Anderlecht-supporters uitten hun onvrede tijdens de match tegen Antwerp met grote spandoeken.

  "Zou Anderlecht onwaardig zijn als we na drie nederlagen polonaise zouden dansen"

  Na drie opeenvolgende nederlagen rijzen ook de eerste twijfels rond de Nederlandse coach. Vreest hij voor zijn positie bij een vierde verlies? “Ik ben daar niet mee bezig", aldus Rutten. "Ik focus me op de match tegen Standard."

   

  "Bovendien zou het Anderlecht onwaardig zijn als we op de club na drie nederlagen arm-in-arm de polonaise zouden staan dansen. Het is normaal en begrijpelijk dat er stress is.”

   

  Rutte kwam ook nog even terug op de supportersprotesten na de match tegen Antwerp. “Zij hebben een verwachtingspatroon dat momenteel niet wordt ingevuld. Ik vind het begrijpelijk dat ze enorm teleurgesteld zijn.”