• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League wil makelaars buitenspel zetten bij inkomende transfers

  CEO Pierre François.

  De Pro League wil de profclubs verbieden om nog een beroep te doen op makelaars bij inkomende transfers. Bij uitgaande transfers mogen clubs nog wel makelaars inschakelen. Dat meldt De Tijd, dat een voorstel van de Pro League kon inkijken en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Het plan moet witwas- en corruptiepraktijken in het voetbal tegengaan.

  "Je betaalt toch ook zelf een advocaat, niet je toekomstige werkgever?"

  In de nasleep van het voetbalschandaal beloofde de Pro League de werking van voetbalmakelaars aan te pakken. Daarvoor heeft de Pro League een plan voorgesteld aan de FIFA. Dat bevestigt CEO Pierre François aan onze redactie.

   

  Concreet wil de Pro League vermijden dat makelaars uit naam van een club onderhandelen bij een inkomende transfers. Spelers mogen uiteraard nog wel gebruik maken van een makelaar.

   

  "Dan zullen de spelers zelf commissies op die transfer betalen", zegt François. "Het is net zoals je een advocaat aanstelt. Die betaal je ook zelf en niet je toekomstige werkgever." Op dit moment zijn het clubs die makelaars betalen bij inkomende transfers.

   

  Bij uitgaande transfers mogen clubs nog wel samenwerken met makelaars op voorwaarde dat spelers in kwestie of een van zijn medespelers wordt vertegenwoordigd voor de makelaar.

  "FIFA lijkt akkoord te gaan"

  Makelaars die in België willen werken, zullen zich moeten registreren bij een nog op te richten ‘clearinghouse’ van de Pro League. Voor de clearinghouse zal de Pro League twee juristen en twee bedrijfsrevisoren aanstellen om transfers te controleren. Voorts zullen ook alle details van de transfers bekendgemaakt worden.

   

  "Dat is de enige manier om fraude en corruptie in het voetbal te vermijden", zegt François. Als de clearinghouse inbreuken vaststelt, zullen clubs en makelaars gestraft worden. Makelaars riskeren boetes tot 50.000 euro en schrapping van de makelaarslijst.

   

  Clubs riskeren dezelfde boete, verlies tot 10 procent van hun tv-geld, een transferverbod of zelfs de schrapping bij de voetbalbond. Het gaat voorlopig om een voorstel, "maar de FIFA zou er wel mee akkoord gaan", aldus François.