• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Rwandees schrijft zondag geschiedenis in Parijs-Roubaix: "De Sagan van Afrika"

  Areruya is een ster in Rwanda.

  Areruya is een ster in Rwanda.

  Kent u Joseph Areruya al? De 23-jarige Rwandees is een volksheld in eigen land en debuteert zondag in Parijs-Roubaix. De eerste zwarte Afrikaan ooit in de Hel. Een portret.

  Wie is Joseph Areruya?

  • 23-jarige Rwandees
  • 1m76
  • 74 kg
  • Profrenner bij de Franse ploeg Delko-Marseille
  • Kampioen van Rwanda in het tijdrijden
  • Vorig seizoen verkozen tot Afrikaans wielrenner van het jaar
  • Belangrijkste zeges: Tropicale Amissa Bongo (2018) en Ronde van Rwanda (2017)

  "Op een dag kan hij goed presteren in Parijs-Roubaix"

  Herinnert u zich nog Daniel Teklehaimanot, die met een hemelsbrede glimlach de bolletjestrui rond zijn schouders kreeg in de Tour van 2015? Samen met zijn landgenoot Merhawi Kudus werd de ranke klimgeit toen als een grote ster onthaald door de wielerfans in Eritrea.

   

  Zondag kan Joseph Areruya eeuwige roem verzamelen in Parijs-Roubaix. De 23-jarige Rwandees is de eerste zwarte Afrikaan ooit die de schots en scheve kasseien uit de Hel zal proberen te bedwingen.

   

  Zijn grote doel? De Vélodrome in Roubaix bereiken. "Met zijn robuuste lichaamsbouw heeft Joseph de kwaliteiten om op een dag goed te presteren in Parijs-Roubaix", zegt zijn ploeg Delko-Marseille. 

   

  Vijfvoudig Tour-winnaar Bernard Hinault gaat nog een stapje verder. "Areruya is de Peter Sagan van Afrika. Fysiek is hij indrukwekkend."

  VIDEO: Areruya sprint naar winst in de Ronde van Rwanda (2017)

  Beter dan ex-geletruidrager Impey

  Joseph Areruya is dus allesbehalve een pannenkoek. Vorig seizoen klopte hij ex-geletruidrager Daryl Impey in de verkiezing van Afrikaans wielrenner van het jaar. Het seizoen daarvoor moest Areruya enkel Louis Meintjes voor zich dulden.

   

  2 jaar geleden geraakte zijn carrière in een stroomversnelling. Areruya won toen de Ronde van Rwanda en een etappe in de Giro voor beloften.

   

  Vorig jaar troefde hij dan weer de Europese profrenners af in La Tropicale Amissa  Bongo, in Gabon. Bij zijn terugkomst in hoofdstad Kigali triomfeerde Areruya in een open limousine door een gekke menigte wielerfans.

  VIDEO: Areruya wordt als held onthaald na eindzege Tropicale Amissa Bongo (2018)

  25 jaar na genocide de Rwandezen verenigen

  Voor Joseph Areruya en Rwanda wordt zondag een bijzondere dag. Niet alleen omdat er dan voor het eerst een Rwandees te bewonderen is in Parijs-Roubaix, maar ook door de herdenking van de Rwandese genocide, 25 jaar geleden.

   

  De wielersport verenigt de Hutu's en de Tutsi's. Ze staan zij aan zij te supporteren voor de Rwandese renners tijdens de Ronde van Rwanda. "Wielrennen helpt mensen in Rwanda om samen te leven", zegt Rwandees ex-renner Nathan Byukusenge.

   

  Hoe mooi zou het niet zijn als Joseph Areruya de Vélodrome in Roubaix zondag bereikt als eerste Rwandees ooit? 25 jaar na de verschrikkelijke gebeurtenissen kan Areruya de verschillende bevolkingsgroepen samen laten genieten van zijn historische prestatie.

  VIDEO: Areruya legt testen af bij Delko-Marseille