• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Meesseman: "Wil 3e Euroleague, maar het wordt heksenketel in Hongarije"

  Emma Meesseman

  Emma Meesseman (rechts) speelt al sinds 2016 voor Jekaterinenburg.

  Voor het vierde jaar op een rij speelt Belgian Cat Emma Meesseman met Jekaterinenburg de Final Four van de Euroleague vrouwenbasketbal. De Russische ploeg is titelverdediger, "maar noem ons geen favoriet", zegt Meesseman.

  Heksenketel in Hongarije

  Jekaterinenburg treft in de halve finales Sopron (uit Hongarije), dat de Final Four organiseert. Vorig jaar was die affiche de finale van de Euroleague en toen won de club van Meesseman met duidelijk verschil (met 72-53).

   

  "We kennen elkaar goed en zullen niet voor grote verrassingen komen te staan", zegt Meesseman. "Maar ik ben er zeker van dat dit één van de moeilijkste matchen wordt tegen hen. Omdat ze revanche zullen willen nemen, en omdat ze samen met hun supporters zullen zorgen voor een heksenketel."

   

  Meesseman is dus op haar hoede, maar de ervaring helpt. "Ieder van ons heeft al in de Final Four gespeeld, en hoe beter voorbereid je bent, hoe beter je tegen de druk kunt. Het is aan ons om kalm te blijven en ons eigen spel te spelen. Maar we zijn professioneel genoeg om hiermee om te gaan."

  "Geen favoriet"

  De andere halve finale gaat tussen Koersk, ook een Russische ploeg, en Praag. Jekaterinenburg is titelverdediger en verloor in de groepsfase maar 1 keer, dus zijn Meesseman en co de favoriet? "Neen dat denk ik niet", blokt Meesseman. "Ook Koersk verloor maar 1 keer en Praag is de ploeg die ons dit seizoen klopte."

   

  Met dan ook nog Sopron dat het thuisvoordeel heeft, is er volgens de Ieperse geen uitgesproken favoriet. "Wie op dat moment het beste speelt, de beste dag heeft, en waar de wil het grootst is, die club wint."

   

  Op haar 25e heeft Meesseman al een pak ervaring want ze speelt die Final Four al voor het vierde jaar op een rij. "Een straffe statistiek inderdaad, ik had nooit gedacht dat het zo snel zou gaan. Maar ik hoop vooral dat ik ook m'n derde beker pak, dat zou het mooiste zijn."

   

  In vergelijking met die eerste Final Four in 2016 is Meesseman fysiek alleen maar sterker geworden. "Ik heb intussen ook veel bijgeleerd van m'n verschillende coaches. Dus ja, als speelster ben ik zeker geëvolueerd. Maar als persoon ben ik nog altijd dezelfde Emma, gewoon met iets meer ervaring."

  Mystics - Cats - Mystics

  Na de Euroleague wacht nog de titelfinale in Rusland (een best-of-five), en daarna trekt Meesseman naar Amerika, voor een nieuw seizoen WNBA met de Washington Mystics. Deze keer reist Kim Mestdagh mee naar de States, waar ze al zeker deelneemt aan het trainingskamp van de Mystics.

   

  "Ik ben blij dat ik het eens kan delen met iemand die ik goed ken en die ook nog eens van Ieper is. Plus het is niet alleen goed voor mij, maar ook voor de nationale ploeg. De ervaring die we meebrengen van Amerika naar de Cats zal iedereen beter maken."

   

  Met die Belgian Cats speelt Meesseman ook nog het EK, van 27 juni tot 7 juli. Een heel druk programma dus, schrikt haar dat niet af? "Twee jaar geleden heb ik hetzelfde gedaan, en het was inderdaad zwaar, maar ik weet wat ik mag verwachten. Beide coaches (Philip Mestdagh bij de Cats en Mike Thibault bij de Mystics, red.) ken ik ook heel goed, en met een goeie communicatie is het zeker haalbaar. De motivatie is er in elk geval!"