• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Oostende-speler Elias Lasisi rest van het seizoen geschorst

  Elias Lasisi in actie voor BC Oostende.

  Oostende-speler en Belgian Lion Elias Lasisi heeft van de Disciplinaire Commissie van de Pro Basketball League een schorsing tot 31 december 2019 gekregen voor zijn uitsluiting in de inhaalwedstrijd tegen Luik

  Elias Lasisi kent zijn straf voor de duw die hij in de wedstrijd tegen Luik aan de scheidsrechter gaf. De speler van Oostende krijgt van de Disciplinaire Commissie van de Pro Basketball League een schorsing tot 31 december 2019 en een boete van 2.500 euro.

   

  Lasisi krijgt een effectieve schorsing voor de rest van het seizoen. Van 10 september tot 31 december is het een voorwaardelijke schorsing. 1.500 euro van de totale geldboete is ook voorwaardelijk. Dus krijgt hij een effectieve geldboete van 1.000 euro.

   

  De sanctie komt er na "vrijwillig fysiek contact" met scheidsrechter Nick Van den Broeck, dinsdag in het slot van het duel in Luik. De club heeft nu 48 uur de tijd om in beroep te gaan, maar gezien de ernst van de feiten, zal dat beroep niet opschortend werken. Ook in afwachting van een eventuele beroepsprocedure blijft de speler dus sowieso geschorst.     

   

  Wedstrijdbeelden tonen de zware overtreding van Lasisi dinsdagavond. De Belgian Lion kreeg in het begin van het vierde kwart een fout tegen gefloten in de Luikse Country Hall en trok woedend naar de scheidsrechter, die op dat moment met zijn rug naar hem gekeerd stond. Met een welgemikte schouderduw duwde hij de referee tegen de vlakte en die bleef daar ook enkele tellen liggen.     

   

  Lasisi werd meteen uitgesloten en krijgt er nu dus nog een stevige schorsing bovenop. Die kon echter nog zwaarder zijn: op het vrijwillig toebrengen van slagen of vrijwillig fysiek contact tegenover officials, scheidsrechters en niet-officials staan immers schorsingen van vier speeldagen tot drie jaar en een boete van 1.000 tot 10.000 euro, zo blijkt uit artikel 56 van het reglement van de Pro Basketball League.

   

  Oostende won de inhaalwedstrijd uiteindelijk vlot met 67-91 en is in de stand daardoor opnieuw alleen leider. Het heeft 1 punt voor op Antwerp, maar de Giants hebben ook nog een inhaalmatch tegen Luik te goed.