• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Grootheden Wade en Nowitzki nemen emotioneel afscheid van de NBA

  Wade en Nowitzki

  Dwyane Wade en Dirk Nowitzki hebben zich in de harten van Miami en Dallas gespeeld.

  Uitgerekend op dezelfde avond hebben Dirk Nowitzki en Dwyane Wade hun laatste NBA-wedstrijd voor eigen publiek gespeeld. Nowitzki en Wade ontpopten zich in een lange carrière tot clubiconen van respectievelijk de Dallas Mavericks en de Miami Heat.

  Nowitzki breekt nog record in laatste thuismatch

  Het afscheid van Dirk Nowitzki hing al een tijdje in de lucht, in de laatste thuismatch van de Mavericks van dit seizoen nam de 40-jarige Duitser de laatste twijfel weg. "Zoals jullie wel hadden verwacht, was dit mijn laatste wedstrijd voor eigen publiek. Ik ben overmand, dat kunnen jullie wel begrijpen."

   

  Logisch, want de Mavericks haalden alles uit de kast om de grootste speler uit hun clubgeschiedenis en een van de grootste spelers uit de NBA-geschiedenis te eren. 3 van Nowitzki's helden - Larry Bird, Scottie Pippen en Charles Barkley - gaven hem een knuffel op het parket.

   

  Nowitzki brak in zijn laatste thuismatch trouwens nog een record. Hij maakte 30 punten tegen de Suns en is daarmee de oudste speler die hierin slaagt, een record dat hij afneemt van ene Michael Jordan. Dat brengt zijn totaal op 31.540 punten. Enkel legendes als Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Kobe Bryant, LeBron James en Michael Jordan doen beter.

  Palmares Dirk Nowitzki

  • 1 titel met de Dallas Mavericks (2011)
  • 14x NBA All Star
  • MVP van de NBA (2007)
  • 31.540 punten (6e op alltime ranking)
  • brons op het WK met Duitsland (2002) + MVP

  Wade: "Kon mij geen beter afscheid wensen"

  Enkele uren voor het afscheid van Nowitzki in Dallas had ook Dwyane Wade al zijn laatste buiging gemaakt voor zijn thuisfans, in zijn geval in Miami. Opvallend is dat ook hij dat deed met 30 punten. Een minuut voor tijd ging Wade naar de kant en viel hij in de armen van zijn zoon Zaire, zelf een groot basketbaltalent.

   

  "Het lijkt alsof alles wat ik ooit deed tot dit moment heeft geleid", zei een emotionele Wade (37). "Ik kon mijn geen beter afscheid wensen. Ik hoop dat ik veel fans en jonge kinderen in Miami heb geïnspireerd en zal kunnen blijven inspireren."

   

  Wade werd overladen met lof door ex-ploegmaats en -trainers. Zelfs voormalig president Barack Obama had in een filmpje enkele mooie woorden voor Wade over. "Dit was een carrière voor de geschiedenisboeken."

   

  Wade speelde 14 van zijn 16 seizoenen voor de Miami Heat en werd in de periode 3 keer kampioen. In 2006 (in de finale tegen de Mavericks van Nowitzki) deed hij dat aan de zijde van onder meer Shaquille O'Neal, in 2012 en 2013 samen met onder meer LeBron James, een van zijn beste vrienden.

  Palmares Dwyane Wade

  • 3 titels met de Miami Heat (2006, 2012 en 2013)
  • 13x NBA All Star
  • MVP van de NBA Finals (2006)
  • Olympisch kampioen met de VS (2008)