• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Xhaët: "Nowitzki is misschien wel dé beste Europese basketballer aller tijden"

  Dirk Nowitzki tijdens zijn laatste thuiswedstrijd voor de Dallas Mavericks.

  NBA-legende Dirk Nowitzki heeft zijn afscheid aangekondigd. De Duitser speelde 21 jaar voor de Dallas Mavericks en stapt op 40-jarige leeftijd uit de NBA-wereld. Volgens Play Sports-commentator en NBA-kenner Dennis Xhaët is Nowitzki een legende in de NBA.

  "Nowitzki is een absolute legende in de NBA"

  Dirk Nowitzki maakte in 1998 de oversteek van de Europese basketbalvelden naar de NBA. Op 20-jarige leeftijd kwam hij bij de Dallas Mavericks terecht. Na een carrière van 21 seizoenen bij dezelfde club is hij een icoon in Dallas.  "Hij heeft er zelfs loonsverlagingen gevraagd zodat de club nieuwe spelers kon aantrekken om beter te kunnen worden", zegt Play Sports-commentator en NBA-kenner Dennis Xhaët.

   

  Nowitzki zal zijn carrière afsluiten op de 6e plaats in de topschutterstand met 31.540 punten. Volgens Xhaët is de Duitser een absolute legende in de NBA. "Als een bepaalde beweging je naam krijgt, dan weet je dat je iets speciaals hebt gedaan", verwijst Xhaët naar "The Dirk shot", een specifieke "fadeaway".

   

  Met 21 seizoenen bij de Dallas Mavericks is Nowitzki de speler die het langst bij dezelfde ploeg heeft gespeeld in de NBA-geschiedenis. Hij houdt Kobe Bryant af, die 20 seizoenen bij de LA Lakers speelde. "Het verschil tussen Nowitzki en Bryant is dat Bryant vaak gedreigd heeft om van ploeg te veranderen en weg te gaan. Nowitzki is altijd trouw gebleven aan Dallas", zegt Xhaët.

   

  Volgens Xhaët stond hij bekend als "de grote die driepunters maakte". "Niemand kon geloven hoe een man die 2,14m groot is zoveel driepunters scoorde. Hij heeft een trend in gang gezet, want nu zien we meer en meer grote spelers driepunters binnenknallen."

   

  Dirk Nowitzki was 14 keer All-star, MVP in 2007 en werd NBA kampioen in 2011. "Hij is misschien wel dé beste Europese basketbalspeler aller tijden", besluit Xhaët.

  "The Dirk Shot" in beeld: