• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Joos over sensatie Moise Kean: "Alles bij hem staat in functie van goals"

  Moise Kean

  Moise Kean moet de nieuwe doelpuntenmachine van Juventus worden.

  Hij is momenteel de meest besproken voetballer van Italië. En dat als ploegmaat van Cristiano Ronaldo. Moise Kean bestormt de voetbalwereld en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Filip Joos kadert zijn jonge universum.

  "Hij verstaat de kunst van het wachten"

  Met een doelpunt om de 47 gespeelde minuten dook de naam Moise Kean de afgelopen weken op op elke voetbalsite en in elke samenvatting van het Italiaanse voetbal. "Dat Ronaldo geblesseerd is, helpt. De nieuwsmolen moet blijven draaien. Maar wat hij doet, is knap", zegt Filip Joos.

   

  "Iedereen spreekt zijn naam uit als "Kane" (zoals Harry Kane) en sommigen in Italië als Ke-an. Vorig jaar maakte hij vier goals voor Verona en dat lijkt niet veel, maar als je weet hoe vaak Verona aan de overkant raakte, zegt dat al iets. De staat van het Italiaanse voetbal helpt dan om zelfs bij Juventus kansen te krijgen. Italië is op zoek naar een nieuwe garde."

   

  "Voor zijn leeftijd heeft hij een goed gevoel voor ruimte. Hij is snel, heeft goede voeten, is vrij compleet, maar wat mij opvalt, is dat hij slim loopt. Veel jonge spitsen staan er te snel. Is de bal op de flank, dan staan ze al voor doel, want de bal zou maar eens moeten komen. Kean verstaat de kunst van het wachten en dan in de ruimte te duiken."

   

  "Balotelli was op zijn 20e al een kleerkast. Kean is ranker, beweeglijker. Balotelli wordt vaak onderschat als voetballer. Hij kan op een hoger niveau wat Mbokani op Belgisch niveau deed tegen Anderlecht. Vanuit de spits als een soort spelverdeler spelen. Die kwaliteit heeft Kean niet. Alles staat in functie van goals maken. Hij werkt niet altijd mooi af, maar de goal tegen Udinese met buitenkant rechts bijvoorbeeld is heel straf (zie video)."

  "Blijf de reactie van Bonucci onbegrijpelijk vinden"

  Behalve de lof voor zijn doelpunten, maakte de 19-jarige Moise Kean exact een week geleden kennis met de keerzijde van de medaille. Tegen Cagliari werd hij de spilfiguur van een racistische rel.

   

  "Het stof is gaan liggen, maar ik blijf de reactie van Bonucci onbegrijpelijk vinden. Het mooie aan voetbal is dat je voor ploegmaats door het vuur gaat en soms zelfs het onverdedigbare verdedigt voor hen. Maar Boncucci verdedigt het onverdedigbare van de anderen en dat is raar."

   

  "Juventus moet je ergens wel bewonderen voor hoe goed ze een brand kunnen blussen. Als een speler een ploegmaat zo afvalt bij een andere ploeg in Italië, dan eindigt het niet meer. Neem Inter bijvoorbeeld, daar rollen ze vechtend over straat. Dat heeft ook wel met winnen te maken. Dat maakt een club rustiger. Maar ik denk niet dat dit incident helemaal uit het hoofd van Kean gebannen is. Ooit komt dit nog terug."