• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vereniging van spelersmakelaars schiet voorstel van Pro League af

  De BFFA wordt niet wild van de voorstellen van de Pro League.

  Het voorstel van de Pro League voor reglementering voor de werking van spelersmakelaars wordt weinig gesmaakt door die makelaars zelf. "Druk op de resetknop en vergeet dat dit ontzettend slechte voorstel ooit geschreven is", luidt hun oproep richting de Pro League.

  "Teleurstellend, illegaal en contraproductief"

  Het expertenpanel van de Pro League, bestaande uit Pierre François, Wouter Lambrechts en Melchior Wathelet, rondde vorige week zijn reglement omtrent spelersmakelaars af. De tekst wordt nu voorgelegd aan de besturen van de 24 profclubs. Op de Algemene Vergadering van 6 mei moet dat vervolgens nog goedgekeurd worden.

   

  De Belgian Federation of Football Agents (BFFA), die in de nasleep van Operatie Propere Handen het levenslicht zag, kan zich echter niet vinden in de wettekst. "We zijn woedend en enorm teleurgesteld over het voorstel", klinkt het in een vernietigend persbericht.

   

  "We vragen dat de Pro League op de resetknop duwt en vergeet dat dit ontzettend slechte voorstel ooit geschreven is. Werk eindelijk samen met alle betrokken partijen, zodat het Belgisch voetbal er beter vanaf komt, in plaats van slechter."     

   

  De BFFA omschrijft de reglementering als "heel teleurstellend", maar vooral als "illegaal en contraproductief". "We dachten dat het na de gebeurtenissen in oktober de bedoeling was om regels op te stellen die de voetbalindustrie transparanter zouden maken. Maar de Pro League deelde duidelijk niet dezelfde ambitie", klinkt het hard.

   

  De nieuwe tekst zou enkel spelersmakelaars viseren en de clubs buiten schot houden. "Nochtans waren de clubs minstens even zeer of zelfs meer betrokken", sneren de makelaars. Ze vinden het idee van een clearinghouse goed, maar niet zoals de Pro League die regulator momenteel omschrijft.

   

  Volgens BFFA is het clearinghouse zoals het nu op tafel ligt "een instrument van de Pro League om voetbalmakelaars onder druk te zetten en belachelijk hoge bedragen op te leggen". De BFFA vreest dat het clearinghouse onafhankelijk moet toezien op zowel de clubs als de tussenpersonen. "Maar nu zijn het de makelaars die ervoor betalen en de Pro League die de controle erover uitoefent. Dat is een onvermijdelijk belangenconflict."

  Werk eindelijk samen met alle betrokken partijen, zodat het Belgisch voetbal er beter vanaf komt, in plaats van slechter.

  De oproep van de BFFA aan de Pro League

  BFFA lanceert twee voorstellen

  Verder vindt de BFFA de regel waarbij enkel een voetballer zijn agent betaalt, en niet de club, contraproductief. "Dat zorgt voor een dodelijk competitief nadeel voor het Belgische voetbal, maar ook worden de gevolgen met betrekking tot taksen volledig over het hoofd gezien."

   

  "Dit systeem - ongelooflijk maar waar - werkt belastingontduiking net in de hand", aldus de BFFA. "Het hele voorstel is overigens niet in lijn met het Belgisch publiek recht. Deze regels houden nooit stand voor een rechter of een tribunaal."     

   

  De BFFA komt zelf ook met twee voorstellen op de proppen. Ten eerste zou er volgens de belangenvereniging van makelaars een "Nationale Beroepsorde voor Sportmakelaars" opgericht moeten worden. De Pro League stelde eerder al iets gelijkaardigs voor, maar de bevoegdheid ligt bij de overheden.

   

  "We hopen dat de verkiezingen snel een federale regering voortbrengen, zodat deze orde afgerond kan worden. Maar intussen kunnen de Pro League en KBVB zelf al tijdelijk regels opstellen, alsof die 'Nationale Beroepsorde' al bestaat."     

   

  Ten tweede vraagt de BFFA meer transparante garanties. "Die houden minstens een onafhankelijk clearinghouse, een duidelijk juridisch onderscheid tussen clubmakelaars en spelersmakelaars en gelijke rechten tussen spelers en hun makelaars in. Die drie elementen missen we nog altijd in het Belgische voetballandschap."

  Mogi Bayat is een van de spilfiguren in het onderzoek.

  "Vergadering met de Pro League was er enkel voor de schijn"

  De spelersmakelaars kregen naar eigen zeggen nooit inspraak over de tekst die de Pro League opstelde. De gloednieuwe vereniging stelt dat de samenwerking met de overheden en de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) wel goed verloopt.

   

  "De veelvuldige vergaderingen hebben altijd een meerwaarde gehad. BFFA wilde zijn expertise delen om meer efficiënte regels op te zetten", aldus voorzitter Jesse De Preter.

   

  "Maar de samenwerking met de Pro League verliep stroef. We zijn een keer ons zegje mogen komen doen op een hoorzitting, maar het is nu overduidelijk dat er niet naar ons geluisterd werd. Die vergadering was enkel voor de schijn."     

   

  De BFFA roept ten slotte op om de Pro League-tekst in te trekken en de gesprekken met alle partners nog een kans te geven.