• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Supportersclubs RSCA na protest: "Het heeft nog lang geduurd"

  De RSCA-fans lieten zich gisteren horen na de nederlaag tegen Antwerp.

  De horrorstart van Anderlecht in Play-off 1 heeft heel wat losgemaakt bij de trouwe aanhang van de club. De politie moest enkele heethoofden tegenhouden die het stadion wilden bestormen. Bij de supportersclubs is de frustratie dan ook groot. "We zijn nog best geduldig geweest, maar dit was de druppel die de emmer deed overlopen."

  "Het gevoel was dat het al vroeger zou losbarsten"

  Anderlecht verloor gisterenavond ook zijn derde wedstrijd in Play-off 1. De kloof met de vierde plaats is door de 0 op 9 al aangedikt tot 5 punten. Enkele supporters van de harde kern koelden na de wedstrijd hun woede op de toegangshekken van het stadion. Ook voorzitter Marc Coucke werd stevig op de korrel genomen.

   

  “Het gevoel was er dat het eigenlijk al vroeger zou losbarsten. Het heeft nog best lang geduurd", zeggen Rudy Draps en Frank Eeckhout, voorzitters van supportersclubs Anderlecht United en Stamcafé. Beide heren zetelen ook in het fanboard van Anderlecht: een orgaan dat in het leven werd geroepen om de dialoog tussen het bestuur en de supportersclubs te bevorderen.

   

  “Ik heb wel begrip voor de acties van de supporters. Heel het seizoen zijn we geduldig geweest en was er zelfs een zekere gelatenheid onder de supporters. Maar die tweede helft gisterenavond was gewoon de druppel die de emmer deed overlopen”, zegt Eeckhout. 

  "Coucke moet zich laten omringen door mensen met kennis van zaken"

  Sinds de bestuurswissel vorig jaar in maart werd er in Anderlecht gehoopt op een sportieve renaissance met opnieuw goed voetbal. Maar na 1 jaar met Coucke aan het roer zijn de resultaten en het geleverde spel nog steeds niet wat men in Brussel verwacht. De voorzitter wordt door sommige supporters dan ook geviseerd.

   

  "We moeten het nieuwe bestuur ook tijd geven om alles weer recht te kunnen trekken. Maar als dat ten koste moet gaan van de identiteit van Anderlecht, dan staan wij daar als supporters absoluut niet achter", benadrukt Rudy Draps.

   

  Ook Frank Eeckhout stelt vast dat de herstructurering een werk van lange adem zal zijn. "Het enige dat we Marc Coucke kunnen verwijten is dat hij gedacht heeft om op 1-2-3 de zaakjes weer op orde te krijgen. Maar daar heeft hij zich schromelijk aan mispakt."

   

  Ook ex-trainer Hein Vanhaezebrouck schuwde vorige week de kritiek op de voorzitter niet. Zo zei hij dat Coucke zich te veel met het sportieve bemoeide, iets wat de supportersclubs ook ongerust maakt.

   

  “Hij moet zich vooral laten omringen door mensen met kennis van zaken. Voorzitter is een protocollaire titel, dat mag hij niet vergeten. Dat hij het uitstippelen van het sportieve beleid maar aan andere mensen overlaat”, zegt Eeckhout.

  "Overleg met het bestuur? Er is nog niets gepland"

  Na de dramatische start van Anderlecht in Play-off 1 lijken de kansen op Europees voetbal volgend jaar flink geslonken. Rudy Draps ziet er zware gevolgen in voor de club.

   

  “Dat die ononderbroken reeks van 55 jaar met Europees voetbal in het gedrang komt, is een grote zorg. Ook met het oog op transfers zal een Europees ticket broodnodig zijn om alles in de zomer grondig te kunnen aanpakken.“

   

  Na de vurige reactie van enkele Anderlecht-supporters gisteren, zou een overleg tussen het fanboard en het bestuur van Anderlecht de gemoederen wat kunnen bedaren.

   

  “Naar aanleiding van wat er gisteren is gebeurd, is er nog geen overleg gepland. Maar voor dit seizoen betwijfel ik of er nog iets kan veranderen. We zitten opgescheept met de huidige kern en daarmee moeten we ook de rest van de play-offs afwerken.”