• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Marc Willems over knaltijd Koen Naert: "Niemand weet waar zijn limiet ligt"

  Koen Naert

  Koen Naert finishte de marathon van Rotterdam in 2u07'39", 19 seconden boven het BR.

  Voor dé Belgische sportprestatie van het weekend moesten we misschien wel in Rotterdam zijn, waar Koen Naert met 2u07'39" dicht in de buurt kwam van het Belgische record op de marathon. Ook atletiekjournalist Marc Willems was stomverbaasd. "En ik hoop dat hij ons nog vaker zal verbazen."

  Ik denk dat er weinig kenners vooraf gedacht zullen hebben dat Koen Naert in Rotterdam onder 2u08' zou lopen. Ikzelf ook niet. Hijzelf dacht tot voor kort dat hij nog heel veel stappen nodig had om het Belgisch record van Vincent Rousseau te verbeteren, maar daar zit hij nu maar 19 seconden vanaf.  Sinds gisteren geloof ik ook dat dat BR perfect haalbaar is.

   

  19 seconden op een marathon is relatief weinig. Maar dan zal hij wel opnieuw in ideale omstandigheden moeten lopen: een goeie voorbereiding, niet te warm en goeie hazen. Dan is dat record mogelijk.

   

  Naert gelooft er zelf nu ook in. Eigenlijk wou hij dit najaar een "strijdmarathon" lopen, een tactische marathon met een goeie bezetting waar je loopt voor de plaatsen. Bijvoorbeeld een marathon in Japan, om daar al eens te wennen aan de omstandigheden van de Spelen.

   

  Maar gisteren zei hij meteen na de koers: "Ik ben er nu zó dichtbij, misschien moet ik toch nog een marathon lopen om dat BR te breken." Het zou me niet verbazen als hij dan voor Berlijn kiest.

  Verslag van de marathon van Rotterdam

  "Rousseau had meer klasse, maar Naert is heel fanatiek"

  De logische vraag na deze toptijd is natuurlijk: waar ligt zijn limiet? Ik denk dat niemand daar het antwoord op weet, zelfs Koen Naert niet. Zijn snelheid per 10 kilometer is wel niet zo dat hij naar tijden van 2u06' zou kunnen lopen. Daar geloof ik niet in. Maar hij heeft ons al een paar keer verbaasd.

   

  Hij is nu 29 jaar en heeft 8 marathons gelopen. Hij is dus geen debutant meer, maar is ook nog altijd aan het leren. Je wordt natuurlijk nog sterker en meer ervaren, maar misschien nog belangrijker: hij beseft nu: "ik kan iets". Die klik is er gekomen na zijn Europese titel in Berlijn. Hij is nu veel zelfbewuster.

   

  Naert probeert om overal winst te halen, hij is enorm met de details bezig. Qua training, qua voeding,... Zo heeft hij zijn marathon in Berlijn vaak herbekeken om te zien wat hij allemaal nog kan verbeteren.

   

  Gisteren nam hij bijvoorbeeld steeds 2 flesjes drank aan. Eentje om op te drinken en eentje om rustig over zijn hoofd te kappen om zijn lichaamstemperatuur zo laag mogelijk te houden. Hij wil zichzelf niet maniakaal noemen, want dat klinkt wat pejoratief, maar hij is wel heel fanatiek en plichtbewust.

   

  Op die manier kun je ook meer bereiken dan je op basis van je intrinsieke klasse misschien waard ben. Want ik denk dat er niemand aan twijfelt dat Rousseau meer klasse en intrinsieke snelheid had.

  Naert loopt naar Europees goud in Berlijn

  "Ook Abdi kan het Belgisch record verbeteren"

  Volgens Rousseau is Bashir Abdi trouwens de grootste kandidaat om zijn record te breken. Puur qua intrinsieke snelheid heeft die meer bewezen dan Naert op de piste.

   

  Binnenkort loopt Abdi zijn 2e marathon. Als debutant kun je nog grote brokken van je record halen. Londen is ook een snelle marathon. Als alles goed gaat, zal hij dus een serieuze hap van zijn record halen. Alleen, het verschil tussen 2u10' en 2u09' is groot, maar het verschil tussen 2u09' en 2u08' is nog veel groter.

   

  Ik zou het straf vinden als Abdi in Londen het Belgisch record al zou verbeteren. Na gisteren zeg ik: zowel Naert als Abdi, die laatste dan vooral op basis van zijn potentieel, is in staat om dat record te breken.

  Vincent Rousseau

  Vincent Rousseau (achter) is de huidige recordhouder op de marathon.

  "Top 8 op de Spelen zou waanzin zijn"

  Ik hoop dat Naert ons de komende jaren niet alleen met tijden, maar ook met medailles of straffe prestaties op kampioenschappen kan verbazen. Hij heeft in Berlijn bewezen dat hij in warme omstandigheden kan lopen én hij heeft al een paar keer een negative split neergezet, waarbij je in de 2e helft sneller loopt dan de 1e helft. Als ze dus niet te snel van start gaan en hij kan volgen, dan kan hij op het einde misschien nog versnellen.

   

  Hij zal in Tokio op de Spelen natuurlijk niet meteen de Afrikaanse lopers, en dan reken ik de Afrikanen die voor andere landen lopen erbij, eraf lopen. Maar een olympische marathon is vaak onvoorspelbaar. Je kunt goud winnen met pakweg 2u09'.

   

  Ik ga ervan uit dat hij sowieso top 16 zal halen in Tokio, want in Rio was hij al 22e. Top 12 moet ook mogelijk, top 8 zou waanzin zijn. Maar dat dachten we ook al over zijn tijd in Rotterdam. You'll never know!

   

  Marc Willems