Joos: "Als Malinovski lang geschorst wordt, moet Clement naar de psycholoog"

  Scheidsrechter Visser toont Malinovski de rode kaart.

  Het bondsparket eist een schorsing van 7 speeldagen voor Roeslan Malinovski. Filip Joos, zaterdag commentator tijdens Genk-Gent, vindt dat overdreven. "Een lange schorsing zal een enorme rol spelen in de titelstrijd", zegt de voetbalcommentator van Sporza.

  "Volgens mij kon Malinovski doorrollen naar rechts"

  Filip Joos zat zaterdag op de eerste rij tijdens Genk-Gent. Vond hij de actie van Roeslan Malinovski een rode kaart waard? "De actie gebeurde in een uithoek van het veld en ik kon het niet goed zien", bekent Joos. "Live beleefde ik het eigenlijk maar uit de tweede hand."

   

  "Toen ik het beeld zag, had ik het gevoel dat het een terechte rode kaart was. Dat ze het bij het bondsparket een "snelle en gerichte beweging" noemen, daar twijfel ik wel aan nadat ik de fase een tiental keer heb gezien. Maar dat kan het bondsparket uiteraard ook."

   

  "Volgens mij kon Malinovski doorrollen naar rechts", gaat Joos voort. "Daar ben ik van overtuigd en dat was ook de meest natuurlijke beweging geweest. Het feit dat hij met zijn linkerbeen toch naar Verstraete gaat, doet mij wel vermoeden dat de rode kaart niet onterecht was. Maar om nu een schorsing van 7 speeldagen voor te stellen, dat vind ik echt van de gekken."

   

  "Het is in mijn ogen geen trap. Ik geef Philippe Clement ook gelijk met zijn theorie van de spierspanning. Dat had ik op dat moment zelf niet gezien. Malinovski zet zeker geen kracht. Als je daar dan een "snelle beweging" van maakt, geef je toch het gevoel dat hij dat wel deed."

   

  "Daar denk ik dat het bondsparket de bal mis slaat. Als door die motivatie 7 speeldagen wordt gevraagd, dan moeten ze dat toch nog eens goed bekijken. Ik heb in deze play-offs echt al veel verschrikkelijke overtredingen zien gebeuren die gewoon weggewuifd worden. In de eerste helft van wedstrijden worden gewoon geen kaarten getrokken in de play-offs."

  Malinovski zet zeker geen kracht. Als je daar dan een "snelle beweging" van maakt, geef je toch het gevoel dat hij dat wel deed.

  Filip Joos

  "Vriend en vijand zijn geschokt"

  Axel Witsel kreeg voor zijn zware fout op Marcin Wasilewski een schorsing van 8 speeldagen. "Daar was iedereen het over eens dat het een zware fout was", zegt Joos. "Nu is er gerede twijfel. Om dan zo'n zware straf te vragen terwijl de voetballerij zo verdeeld is, dat is vreemd."

   

  "Ik heb wel begrip voor scheidsrechter Visser. Maar om 7 speeldagen te vragen, dat is onwaarschijnlijk. Dat zal ook Verstraete denken. Laat ons hopen dat ze in de Geschillencommissie wel hun verstand gebruiken. Van 7 naar 1 speeldag zullen ze ook niet gaan, want dan zetten ze het bondsparket in hun hemd. Het is richtinggevend, maar nogmaals: ik vind 7 veel te veel."

   

  "Voor zo'n schorsing moet hij echt doorgetrapt hebben en moet het voor iedereen 100% duidelijk zijn dat het natrappen was. Als je dat kan aantonen, dan mag je van mij zelfs 10 speeldagen vragen."

   

  Is de uitsluiting dan voldoende voor Joos? "Neen, dat denk ik ook niet. Ik besef dat er mensen zijn die dat wel voldoende vinden. 1 of 2 speeldagen had ik verwacht, maar 7 is echt wel schrikken. Iedereen is geschokt: vriend en vijand."

  Voor zo'n schorsing moet Malinovski echt doorgetrapt hebben en moet het voor iedereen 100% duidelijk zijn dat het natrappen was. Als je dat kan aantonen, dan mag je van mij zelfs 10 speeldagen vragen.

  Filip Joos

  "Alles meer dan 3 speeldagen kegelt Genk uit de titelstrijd"

  Malinovski kan een lange schorsing krijgen van de Geschillencommissie. Welke rol speelt zijn eventuele afwezigheid in de titelstrijd? "Als hij lang geschorst wordt, moet Clement naar de psycholoog, denk ik."

   

  "Eerst is hij Pozuelo kwijt en nu zou ook Malinovski eventueel lang ontbreken. Dat duo was net hét middenveld van Genk. Heynen en Berge doen het heel erg goed, maar als je ook dit moet slikken... Elke andere normale mens zou daarvan de moed verliezen."

   

  "Alles meer dan of gelijk aan 3 speeldagen, kegelt Genk uit de titelstrijd, denk ik. Malinovski was niet geweldig tegen AA Gent, maar staat toch twee keer op het scorebord. Zijn trap is een enorm wapen voor Genk. Je kan wel zeggen dat hij slimmer moet zijn. Hij had het echt kunnen vermijden."

   

  "Een lange schorsing gaat uiteraard een rol spelen in de titelstrijd. Dat staat buiten kijf. Genk is nog zoekende. AA Gent was echt wel een waardemeter, maar met Club Brugge en Standard komen de twee topmatchen er nu echt aan."

   

  "Zonder Malinovski wordt het heel erg moeilijk, denk ik. Clement keek ook veel naar hem omdat hij net heel dreigend is. Hij heeft scorend vermogen en deelt assists uit. Hij zal dus gemist worden bij een eventuele lange afwezigheid."

  Als Malinovski lang geschorst wordt, moet Clement naar de psycholoog, denk ik.

  Filip Joos