• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Cancellara: "Ik kan me inbeelden dat ik niet geliefd was in het peloton"

  Fabian Cancellara.

  Fabian Cancellara in De Kleedkamer.

  In de laatste aflevering trok De Kleedkamer naar Bern voor een goed gesprek met Fabian Cancellara (38), drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De Zwitser sprak er over het motorverhaal, zijn positie in het peloton en het leven na de koers.

  "Eerst hemelen ze je op en dan wijzen ze met de vinger"

  Fabian Cancellara heeft naar eigen zeggen een hogere status in België dan in zijn vaderland. "In België vinden ze me niet normaal, maar ik leid geen droomleven en heb ook problemen", vertelt de Zwitser.

   

  In 2010 won Cancellara zijn eerste Ronde van Vlaanderen na een duel met Tom Boonen. Later werd die zege in twijfel getrokken na insinuaties over een motortje in de tweewieler van de Zwitserse kampioen.

   

  "Eerst hemelen ze je op en dan zeggen ze: misschien had hij wel een motortje", reageert Cancellara. "Enderzijds zag ik dat als een compliment, anderzijds voelde het beroerd."

   

  "Ik hoef niets te bewijzen, aan niemand. Maar je vraagt je wel af waarom ze dat doen. Uiteindelijk moest ik er wel om lachen, want ze zeggen dat je benen op een motor lijken. Dat is wel een compliment. Maar als je kijkt naar de details, dan is dat niet leuk."

  "Ik had niet zoveel vrienden, denk ik"

  In de aflevering vertelde Sep Vanmarcke hoe Fabian Cancellara graag de patron van het peloton wilde zijn. "Hij was dat ook. Tom Boonen ook, maar hij wou dat minder. Maar het kwam hem toe, omdat hij zo is en iedereen naar hem opkeek", klonk het bij Vanmarcke.

   

  Cancellara: "Ik had niet zoveel vrienden, denk ik. Wel veel collega's. Mijn vrienden komen van buiten de koers. Door mijn status en zeges was het moeilijk om veel vrienden te maken. Ik was een concurrent voor heel veel renners, dus was ik wellicht niet zo geliefd door hen."

   

  "Ik heb nooit problemen gehad met andere renners. Ik respecteerde hen. Ik was gewoon een bad boy als dat nodig was in de koers. Dat collega's zeggen dat ik niet geliefd was in het peloton? Ik kan me inbeelden dat het zo was. Maar misschien ben ik wel benieuwd naar de reden, want aan de binnenkant ben ik heel zacht."

   

  "Het is voor niemand makkelijk. Denk je dat het makkelijk is voor Trump, Macron, Merkel of Ronaldo? Op een hoog niveau sta je alleen. Veel mensen vinden het fijn als je faalt, als je op de grond ligt. Dat is de echte wereld."

  "Ik ben nog altijd heel veel aan het leren"

  Fabian Cancellara stopte in 2016 met koersen. "Ik zal niet zeggen dat ik aan het worstelen ben, maar ik ben nog altijd heel veel aan het leren."

   

  "Ik ben blij met hoe het loopt, maar ik moet nog wat bijsturen. Zoals een freak zou sleutelen aan zijn ketting, zodat alles soepel loopt. Maar ik twijfel niet over mijn pensioen of ik denk niet aan een comeback."

  Over pensioen: "Ik voel me bevoorrecht dat het zo gelopen is"

  Fabian Cancellara nam afscheid met de gouden medaille in de olympische tijdrit in Rio. "Ik voel me bevoorrecht dat het zo gelopen is. Ik kon zelf beslissen. Atleten moeten vaak stoppen omdat ze geen contract meer krijgen, door gezondheidsredenen of omdat ze te oud zijn."

   

  "Maar bij je pensioen, of je het nu zelf wilt of niet, is het moment zelf niet het moeilijkste moment. Sinds mijn pensioen werken we aan de structuur van ons gezin. Ook voor hen is het moeilijk."